Bijgewerkt: 4 maart 2024

Een rookvrije, gezonde woning

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD-Amsterdam
18-02-2012

Zoals bijna iedereen wel weet, is roken slecht voor de gezondheid. Per uur sterven er in Nederland zeker twee mensen door de gevolgen van roken. Het is echter niet alleen ongezond voor degene die rookt. Ook voor andere mensen in huis die ‘meeroken’ is het schadelijk. Meeroken wordt ook wel passief roken genoemd.

Volwassenen die roken, kiezen er zelf voor om wel of niet in de rook te zitten. Maar kinderen en baby’s kunnen dat niet. Volwassenen in hun omgeving moeten er dus voor zorgen dat hun gezondheid wordt beschermd. Nog ongeveer 20% van de kleine kinderen wordt regelmatig blootgesteld aan rook van volwassenen. Is uw huis rookvrij en gezond voor u zelf en uw kinderen?

meeroken Amstelveen


Meeroken


Ziek door meeroken

Ook van meeroken kan je ziek worden. Door mee te roken loop je 20% meer kans om longkanker te krijgen. Er zijn per jaar 200 meerokers in Nederland die sterven aan longkanker. Ook heb je meer kans op ziekten aan je hart. Daardoor gaan zelfs duizenden mensen te vroeg dood.

Als je vaak meerookt, dan kun je problemen met je ademhaling krijgen. Dat geldt zeker voor kinderen, die er astma van kunnen krijgen. Mensen krijgen van meeroken bovendien hoofdpijn en last van hun keel, ogen en neus. Meer informatie over meeroken op www.astmafonds.nl.

Afspraken over roken in huis

Veel mensen snappen wel dat kinderen beter niet in de rook kunnen zitten. Maak daarom goede afspraken over roken. Komen er gasten waarvan u weet dat ze roken? Laat het ze van tevoren weten als u liever niet wilt dat ze bij u in huis roken. Vertelt u ze dan waar ze wel kunnen roken, bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Vindt u het lastig om dit te vertellen aan uw gasten of familie? Op de website van Stivoro staan tips die u kunnen helpen: www.stivoro.nl.

Misverstanden over roken

Soms hebben mensen ideeën over roken die niet kloppen. Hier worden er een paar genoemd:

‘Roken bij het open raam of de afzuigkap is niet erg.’ Dat klopt niet, het open raam en de afzuigkap halen lang niet alle ongezonde stoffen uit de rook weg.

‘Het is goed voor de weerstand om te roken.’ Nee, kinderen krijgen geen betere weerstand van rook. Het is juist omgekeerd: kinderen die meeroken worden eerder ziek!

‘Meeroken is alleen slecht voor baby’s’. Voor alle mensen is meeroken ongezond. Ook voor oudere kinderen en volwassenen.

‘Als mijn kind geen klachten heeft, kan ik best doorgaan met roken in huis’. Het kan zijn dat uw kind pas na een aantal jaren klachten krijgt, of later als het volwassen is. Het kan ook zijn dat de longen van uw kind zich niet zo goed ontwikkelen. Dat merkt u misschien niet, maar het is toch ongezond voor uw kind.

‘Ik rook alleen in huis, of in de auto als mijn kind er niet bij is’. Helaas helpt dat niet genoeg. Rook blijft namelijk lang hangen. Als een kind een paar uur later binnenkomt, zal het nog altijd gezondheidsschade oplopen door de rook.

Uw woning

Uw woning wordt er zelf ook beter van wanneer er niet wordt gerookt. Het ruikt frisser in huis. Uw interieur blijft mooier, want behang, verf en meubels kunnen verkleuren door rook.

GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met binnenmilieu. Informatie vindt u op de website Gezond Amsterdam. U kunt ook contact met ons opnemen, via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.