Bijgewerkt: 3 december 2021

Eerste reactie VVD-Amstelveen op nieuwe plannen verbreding A9

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-Amstelveen
27-09-2013

Amstelveen weer centraal in nieuw plan A9

De gemeente Amstelveen en de Rijksoverheid zijn tot een nieuwe overeenkomst gekomen voor de verbreding van de A9 in Amstelveen. De nieuwe plannen zijn een grote verbetering. We zijn verlost van het oude contract en gered van een aantal ruimtelijke en financiële drama’s.

Dit is de uitkomst van de onderhandelingen die in 2011 werden ingezet door het College B en W. In de komende weken gaat de VVD in gesprek met de bewoners om ons definitieve standpunt te bepalen.

In 2007 sloot de gemeente Amstelveen een contract met het Rijk voor de verbreding en ondertunneling van de A9 ter hoogte van Amstelveen. Deze plannen bleken al snel tot grote financiële risico’s te leiden en hadden een grote impact op Amstelveen. Zelfs de Poeloever zou moeten worden bebouwd en langs de gehele A9 zouden maar liefst 67 flatgebouwen en 4 KPMG-gebouwen worden neergezet. Een onmogelijke opgave in het al dichtbebouwde centrum van Amstelveen.

ponjee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Tom Ponjee, raadslid van VVD-Amstelveen


In 2009 nam de VVD daarom het initiatief om terug te gaan naar het Rijk en te heronderhandelen over het contract (lees hier). In 2011 is door het college van B en W onder leiding van verantwoordelijk VVD-wethouder Herbert Raat het contract opengebroken, omdat de bijdrage van € 100 miljoen nagenoeg het failliet van Amstelveen zou betekenen

Na 2 jaar hard onderhandelen ligt het resultaat van deze onderhandelingen nu voor ons. Dit is iets om trots op te zijn. In plaats van 100 miljoen is de gemeentelijke bijdrage € 38 miljoen. Ook is de gemeente niet meer aansprakelijk voor eventuele overschrijdingen.

Daarnaast hoeft de Poeloever niet te worden bebouwd en ontkomt de gemeente aan een grootschalige verdichting van de stad. Bovendien ontstaat er een minder grote geluidshinder in de omgeving en blijven alle afslagen van de A9 ter hoogte van Amstelveen bestaan.

De gemeente Amstelveen is hiermee verlost van het oude contract en gered van een aantal ruimtelijke en financiële drama's. Op veel punten is verbetering geboekt voor Amstelveen. Het besluit van de gemeenteraad om opnieuw naar de onderhandelingstafel te gaan bleek een teken van lef en doorzettingsvermogen.

Uiteraard realiseren wij ons, dat het plan nog steeds voor sommige Amstelveners grote gevolgen heeft. Bovendien vraagt de uitvoering van de plannen om grote zorgvuldigheid. De VVD zal in de komende weken de plannen kritisch bestuderen en in gesprek gaan met de Amstelveners om ons definitieve standpunt te bepalen.

De voorliggende periode vraagt om lef, doorzettingsvermogen en saamhorigheid van alle partijen. Alleen op die manier kunnen de belangen van de Amstelveners worden gediend.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS