Bijgewerkt: 8 december 2023

Elimelech! Een muziekverhaal uit Oost-Europa

Nieuws -> Cultuur

Bron: Lija Hirsch
31-01-2011

Het unieke programma van Lija Hirsch nu op CD!

Lija Hirsch brengt al jaren gewilde theater programma's omlijst door joodse muziek met het bekende ensemble van Nico ter Linden 'Het verhaal gaat'. Deze programma's hebben in Nederland, Belgie en Duitsland al vele tienduizenden bezoekers getrokken.

Lija  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Het 'Jiddisch trio Lija Hirsch


Lija Hirsch maakte onlangs een ontroerend programma voor kinderen en volwassenen. Het is het eerste Jiddische programma dat speciaal op kinderen gericht is en op (muziek)scholen wordt uitgevoerd.

Het verhaal van rebbe Elimelech

Het levensverhaal van rebbe Elimelech, hoe hij opgroeide in het oude Polen, verliefd werd en heel erg wijs. Het verhaal is gebaseerd op Jiddische volksliederen uit de 19e eeuw. Warme en ontroerende muziek; zang met de authentieke instrumenten viool en accordeon.

Op een eenvoudige en directe manier wordt het joodse leven uit die tijd geschilderd. Het is niet historiserend, maar de verschillen met deze tijd komen wel duidelijk in beeld. En dat mensen van andere culturen en andere tijden toch altijd mensen zijn, in wie wij onze eigen gevoelens blijven herkennen. Er is veel interactie met het publiek (kinderen vanaf ca. 7 jaar).

Elimelech  Amstelveen
(Foto L. Hirsch - 2011)

De cover van de CD: 'Elimelech'


Het gaat over een rijke binnenwereld, die in ons allen leeft. Arm van buiten, rijk van binnen waren die mensen. En kijk eens, wat zij ons nu nog te geven hebben! Denk maar aan Mordechai Gebirtig, die ook in het verhaal voorkomt. Timmerman was hij, geen noot kon hij lezen of schrijven. Maar hij was de grootste Jiddische liedjeszanger die heeft geleefd.

Vrolijke liedjes, weemoedige liedjes, gekke liedjes zoals over elke dag aardappels eten waar je geen zin in hebt, liefdesliedjes en een joodse bruiloft!

Presentatie op 9 februari 2011

Het eerste exemplaar van de CD zal feestelijk worden uitgereikt op: woensdag 9 februari 2011 om 16.00 uur in de Zonnesteinzaal van de Muziek- en Dansschool, Stadsplein 99, 1181 ZM Amstelveen, ter gelegenheid van het eerste Cultuurfeest Amstelveen.

ELIMELECH! Een muziekverhaal uit Oost-Europa zal live uitgevoerd worden (ca. 50 minuten). Na afloop bent u van harte uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Lija Hirsch (zang), Peter de Leeuw (viool) en Sander Veeken (accordeon).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.