Bijgewerkt: 21 december 2024

Elsrijklezing over Multatuli in Huis Elsrijk

Nieuws -> Cultuur

Bron: Stadsdorp Elsrijk
22-09-2023

Stadsdorp Elsrijk organiseert op woensdag 11 oktober 2023 de Elsrijklezing 'De betekenis van Multatuli, toen en nu'. Deze lezing wordt gegeven door Dik van der Meulen (1963), biograaf van Willem III en van Multatuli.

Multatuli. Eduard Douwes Dekker (1820-1887) was een Nederlandse auteur en bestuursambtenaar die vooral bekend is geworden vanwege zijn roman Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij, die in 1860 verscheen onder het pseudoniem Multatuli. Multatuli heeft in zijn ‘Max Havelaar’ uit 1860 forse kritiek geuit op het Nederlandse kolonialisme in de ‘gordel van smaragd’. En niet zonder succes. Hij was een inspiratiebron voor de afschaffing van het Cultuurstelsel.  Is er - 160 jaar later - ook een les uit zijn werk te trekken voor vandaag?

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2023)

Eduard Douwes Dekker alias Multatuli in 1864

Thema’s. Ongelijkheid, armoede, uitbuiting, vrouwenrechten en zelfs het klimaat: het zijn thema's die anderhalve eeuw geleden al voorkwamen in het werk van Multatuli. De opvattingen die hij hierover verkondigde doen ook nu nog verrassend eigentijds aan. Bovenal geldt dit natuurlijk voor een onderwerp dat velen vandaag de dag weer bezighoudt: het koloniale verleden van Nederland.

Eind 2022 heeft de Nederlandse regering eindelijk haar excuses aangeboden voor de misstanden die Multatuli al in 1860 in zijn Max Havelaar aan het licht bracht. Op dit onderwerp én andere zaken in Multatuli's geschriften die de actualiteit nog altijd beheersen, zal Multatuli-biograaf Dik van der Meulen tijdens zijn voordracht uitvoerig ingaan.

Locatie en tijd. De Elsrijklezing wordt gehouden op woensdag 11 oktober 2023 van 20.00-22.00 uur in Huis Elsrijk, Graaf Aelbrechtlaan 138, 1181 SZ Amstelveen. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Een vrijwillige bijdrage na afloop wordt zeer op prijs gesteld.

Elsrijklezingen. Stadsdorp Elsrijk wil met de Elsrijklezingen de publieke discussie over maatschappelijke onderwerpen in Elsrijk verbreden. De volgende lezing is op 1 november met Michel Krielaars (NRC-boekredacteur en Ruslandkenner) over ‘Musici onder Stalin en leven onder Poetin’ met medewerking van mezzosopraan Henriëtte Schenk en pianiste Irina Antonova, naar aanleiding van zijn boek ‘De klank van de heilstaat’. De actuele situatie van het de oorlog van Rusland met Oekraïne komt ook daarbij aan de orde. Op woensdag 22 november is de Elsrijklezing met dr. Rémy Limpach over zijn boek ‘De brandende kampongs van generaal Spoor’ en over het onderzoekrapport ‘Over de grens’ over het geweld in de dekolonisatieoorlog 1945-1949. Contact en aanmelden: U moet zich voor de lezing aanmelden via: elsrijklezing@stadsdorpelsrijk.nl  



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.