Bijgewerkt: 12 april 2024

Energiebesparingswedstrijd tussen 19 Nederlandse gemeenten

Nieuws -> Milieu

Bron: Gemeente Amstelveen
08-10-2015

Op vrijdag 9 oktober 2015 tijdens de Dag van de Duurzaamheid gaat de 5de editie van de Klimaatverbond Energy Battle van start. De gemeente Amstelveen doet ook mee. Per gemeente gaan drie teams van elk maximaal 10 deelnemers na elkaar de uitdaging aan om thuis zoveel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. Amstelveen start met een team bestaande uit raadsleden en ambtenaren aangevoerd door Peter Bot wethouder Duurzaamheid.

Dit jaar gaat de strijd tussen 19 gemeenten. Naast Amstelveen doen Aalsmeer, Almere, Best, Bloemendaal, Buren, Den Helder, Geldermalsen, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Horst aan de Maas, Krimpenerwaard, Leeuwarden, Noordoostpolder, Nijmegen, Oostzaan, Wormerland en Zandvoort mee. De afgelopen jaren hebben 35 gemeenten deelgenomen met ruim 1000 huishoudens, die gemiddeld 15% besparing hebben gerealiseerd. Dat komt neer op ruim 700 ton CO2, of omgerekend ruim 275 euro per deelnemer per jaar.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2015)

Het Energy Battle team van Amstelveen


Peter Bot,(BBA) wethouder Duurzaamheid: ‘Het doel van de wedstrijd is bewustwording van energieverbruik en uiteindelijk besparing. Een huishouden kan zonder op comfort in te leveren minstens 10% besparen door de thermostaat een graadje lager te zetten en een uur voor het slapen gaan uit te zetten, ongebruikte ruimtes niet te verwarmen en de deuren te sluiten”.

Met behulp van de Wattcher, een energiedisplay, krijgen de deelnemers inzicht in hun elektraverbruik. Elke deelnemer krijgt gedurende vier weken de Wattcher in huis. Op de wedstrijdwebsite www.klimaatverbondenergybattle.nl houden deelnemers hun gas- en elektraverbruik bij en krijgen zij tips en opdrachten om hun verbruik te verminderen. De website toont een actueel overzicht van de standen van alle teams en alle individuele deelnemers. Via een forum delen de deelnemers hun ervaringen. Na vier weken worden de Wattchers doorgegeven aan het volgende team. Zo worden er drie rondes gespeeld.

Op Greenchoice Warme Truiendag wordt op 5 februari 2016 is bekend welke gemeente de grootste procentuele energiebesparing heeft gerealiseerd. Daarnaast wordt bekend gemaakt welk individueel team de grootste gemiddelde besparing heeft bereikt.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.