Bijgewerkt: 4 maart 2024

Er is op dit moment weinig griep in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: NIVEL
16-02-2012

In de zesde week van 2012 werden 48 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) gerapporteerd door de huisartsen van de CMR-Peilstations van het NIVEL, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Influenza-achtige ziektebeelden werden door de huisartsen het vaakst gezien bij jonge kinderen (0-4 jaar). In geen van de 18 afgenomen neus- en keelmonsters van mensen met IAZ werd influenzavirus of respiratoir syncitieel virus (RSV) gevonden (RSV is een virus, dat gezien wordt als een van de belangrijkste veroorzakers van verkoudheid.) In 20 neus- en keelmonsters van mensen met andere bovenste luchtweginfecties werd 1 maal (5%) RSV en geen influenzavirus gevonden.

CMR-Peilstations?

De griepgegevens voor Nederland worden verzameld door een landelijk netwerk van huisartspraktijken, de Continue Morbiditeits Registratie (CMR) Peilstations.

influenza  Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2009)

Het 3D model van het influenzavirus


Griep?

Echte griep, of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. Veel mensen zeggen griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheid-achtige ziekte met wat koorts worden getroffen, maar hierbij gaat het meestal om een gewoon verkoudheidsvirus.

Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte, vooral bij ouderen. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Slachtoffers vallen vooral in de risicogroepen: ouderen (ca. 90% van de sterfgevallen is 65 jaar of ouder) en personen met een chronische aandoening (bijvoorbeeld diabetes mellitus, hart- en longaandoeningen).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.