Bijgewerkt: 29 maart 2024

Er zijn veel te weinig huisartsen in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Jacqueline Höcker
31-03-2023

Uit onderzoek blijkt dat er nog minimaal 5 huisartsen nodig zijn om de zorgvraag die onder enorme druk staat te verlichten. Het blijkt dat 10.000 mensen geen huisarts in Amstelveen hebben. Geschat wordt dat zeker 15,7% van de inwoners op zoek is naar een huisarts. De schatting kan afwijken door het aandeel expats en studenten in Amstelveen.

De lokale partij Goed voor Amstelveen heeft met huisartsen gesproken en de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Er zijn vele schrijnende gevallen door het gebrek aan zorg die niet geboden kan worden. Startende huisartsen hebben regelmatig te maken met financiële onhaalbaarheid om zich te vestigen in Amstelveen. Daarbij is het moeilijk om een geschikte locatie te vinden. Praktijken die overgenomen worden van een vertrekkende huisarts hebben vaak te maken met een huur die enorm omhoog schiet.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Jacqueline Höcker fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen

Goed voor Amstelveen heeft een motie ingediend om ontwikkelaars van de Bovenkerkerweg aan te sporen om een betaalbare praktijkruimte te realiseren voor een (para)-medisch centrum/huisartsenpraktijk aan de Bovenkerkerweg waar woningen gebouwd gaan worden. Ook moet gekeken worden naar Flex-ruimtes voor startende huisartsen. De zorgvraag wordt in de komende jaren het hoogst in Amstelveen-zuid, Keizer Karelpark, Waardhuizen-Middenhoven en Bovenkerk West-Noord. Daar is een flink tekort aan huisartsen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met de nieuwe wijken De Scheg en Legmeer. Met de realisatie van een betaalbaar medisch centrum/huisartsenpraktijk op de Bovenkerkerweg wordt in ieder geval gezorgd dat de druk minder wordt.

Jacqueline Höcker: 'Ik ben enorm blij dat de motie unaniem steun heeft gekregen en ook het college zich echt inzet om de mogelijkheden verder te verkennen. Ik ben van mening dat de ontwikkelaars van het gebied zich bewust moeten zijn dat ook zij een maatschappelijke verplichting hebben naar de Amstelveense inwoners.

Van huisartsen heb ik schrijnende verhalen gehoord van zorg die niet geboden kan worden. Voorts zijn wij als Goed voor Amstelveen van mening dat naast betaalbare locaties er vanuit landelijk beleid een veel integraler en beter zorgstelsel moet komen, waar de administratieve rompslomp vereenvoudigd moet worden. In afgelopen decennia heb ik de zorg ernstig zien afnemen terwijl de zorgvraag groeit'. De motie werd mede-ingediend door VVD en D66 en kreeg de steun van alle andere partijen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.