Bijgewerkt: 21 december 2024

Europees cultureel erfgoed online via het platform Europeana

Nieuws -> Cultuur

Bron: Rijksoverheid
01-06-2016

Al meer dan 53 miljoen kunstwerken, boeken, muziek- en archiefstukken zijn voor iedereen online te bekijken via het platform Europeana. Onder Nederlands voorzitterschap van minister Jet Bussemaker (cultuur) hebben de Europese ministers voor Cultuur vandaag unaniem afspraken gemaakt, zodat die digitale erfgoedcollecties nog beter kunnen worden gevonden en gebruikt. Ook versterken de ministers de samenwerking rond Europeana.

Minister Bussemaker is blij, dat zij samen met haar Europese collegaministers afspraken heeft kunnen maken: 'Culturele en wetenschappelijke instellingen in Europa bezitten veel schatten. Het is fantastisch, dat mensen nu met een muisklik – thuis, of op school - beroemde kunstwerken uit heel Europa kunnen bekijken, of belangrijke oude boeken inzien. Met mijn collega's heb ik afgesproken, dat we hard gaan werken om via Europeana digitaal erfgoed nog beter in de kijker te zetten, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken.'

Foto Amstelveen
(Bron Europana - 2016)

El tres de mayo de 1808 en Madrid, geschilderd door Francisco de Goya in 1814, collectie Museo Nacional del Prado


Betere online toegang tot cultureel erfgoed is één van de onderwerpen die Nederland tijdens het Europees voorzitterschap op de agenda heeft gezet. Op dit moment delen al meer dan 3700 musea, archieven en bibliotheken hun materiaal online op het Europeana platform. De ambitie is, dat iedereen via het internet kan beschikken over gedigitaliseerde collecties van Europese culturele en wetenschappelijke instellingen, over de nationale grenzen heen. Om die ambitie te kunnen realiseren, is besloten het platform technisch te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor gebruik. Daarnaast hebben de ministers afspraken gemaakt over de organisatie van het platform, zodat het voor de toekomst behouden kan worden en het Europees cultureel erfgoed online eenvoudig toegankelijk blijft.

Digitale collectie. Europeana bestaat sinds 2008 en krijgt geld van de EU en van afzonderlijke EU-lidstaten om digitale erfgoedcollecties toegankelijk te maken. Veel mensen worden door Europeana in staat gesteld om zelf verschillen, overeenkomsten en verbanden in de geschiedenis en cultuur van Europese landen te ontdekken en te duiden. Ook scholen, onderzoekers en creatieve bedrijven kunnen deze informatie gebruiken om te ontdekken, te leren en ter inspiratie.

Een voorbeeld van het gebruik van de digitale collectie is de #BigArtRide. Door dit project kun je virtueel langs belangrijke Europese kunstwerken fietsen en zo van buitenlandse schatten genieten. Ook scholen maken gebruik van het online platform. Europese geschiedenisleraren kunnen bijvoorbeeld aan de slag met een project over de Eerste Wereldoorlog of het Europeana Fashion kanaal, waar veel informatie is te vinden over de modegeschiedenis van Europa.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.