Bijgewerkt: 28 april 2024

Evelina Vorontsova gaf koffieconcert bij Van Kerkwijk Piano?s

Nieuws -> Cultuur

Bron: Van Kerkwijk Piano's/Amstelveenweb
09-07-2023

Van Kerkwijk Piano’s in Amstelveen bestaat in 2023 sinds 75 jaar en dat viert het bedrijf met verschillende koffieconcerten. Op zaterdag 8 juli 2023 was het de Russische pianiste Evelina Vorontsova die een pianoconcert gaf.

Evelina Vorontsova (1972 in Moskou) is een Russisch/Nederlandse concertpianiste en pedagoog. Vorontsova studeerde bij Rudolf Kehrer, Mikhail Voskresensky, Elena Kuznetsova aan het conservatorium van Moskou en studeerde af met een gouden medaille (1993). Na het behalen van de 2de prijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours, werd haar studie voortgezet bij Jan Wijn. Zij maakte haar orkestdebuut op 11-jarige leeftijd met J.S. Bachs Concerto IV in A, BWV 1055. Ze speelde in verschillende landen als Japan, Duitsland en Frankrijk. Naast haar concertcarrière leidt ze de stichting ArtiMusica, die projecten initieert waarin verschillende artistieke disciplines samenkomen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

In de bovenzaal van Van Kerkwijk zijn bijna alle stoelen bezet

Rond 10.45 waren in de bovenzaal van Van Kerkwijk vol met vleugels aan beide zijden, bijna alle mensen aanwezig die zich hadden opgegeven om dit pianoconcert bij te wonen. Het waren veelal leerlingen van Evelina Vorontsova, maar natuurlijk ook anderen die echt van deze pianoconcerten houden. Iets na elven kwam Karin van Kerkwijk naar voren. Zij is de dochter van Elly en Frank van Kerkwijk en heeft de zaak een aantal jaren geleden van haar vader overgenomen. Karin vertelde vol enthousiasme over Evelina Vorontsova. ‘Zij leeft vàn en vóór de muziek en eigenlijk is zij muziek. De Russische muziek is haar passie, haar carrière en de Russische methode heeft zij hier geïntroduceerd. Veel leerlingen waren in het begin verbaasd dat ze eerst wekenlang handbewegingen moesten oefenen voordat de lessen überhaupt konden beginnen. Als al die verkeerde bewegingen waren afgeleerd was er meteen een frisse start met enorm verrassende resultaten.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Karin van Kerkwijk introduceert Evelina Vorontsova die in haar zaak al vaker kleine concerten gaf

Wij hebben gelukkig al heel veel avonden met haar hier en met veel leerlingen mogen hebben, voorspeelavonden met kinderen vanaf 6 jaar tot volwassenen van boven de 75 jaar. Echt wij genieten van die muziek, maar ook van de leerlingen, hoe geïnspireerd zij raken door Evelina zelf, dat is ongelooflijk. Na afloop is er natuurlijk koffie en thee, limonade, fris en koekjes. Ook zijn er CD’s van Evelina te koop voor 20 euro en er staat een glimmende hoed en we zouden het heel erg fijn vinden als jullie daar een mooie bijdrage voor Evelina in willen doen.’ En toen riep Karin Evelina naar voren.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Evelina Vorontsova spreekt de aanwezigen toe

Evelina zei: ‘Thank you very much for inviting me here today. It is a great honor for me to play here again, not only by the performance of my students, but also myself. Thank you very much for the possibility’ Zij vervolgde in het Nederlands met het feit dat ze haar programma een beetje had veranderd. ‘Ik heb een speciaal verzoek van Frank (Van Kerkwijk) gekregen voor een paar stukken. In plaats van Schubert-Liszt: Gretchen am Spinnrade D.118/S.513 ga ik vooral Bach spelen in het begin van het concert, dan Scarlatti: Sonate in b klein. K.87, dan drie liederen van Schubert-Liszt: Aufenthalt,  Ave Maria en Muller am Bach. In plaats van ErlKönig van Schubert-Liszt speel ik op speciaal verzoek van Frank Elegy van Rachmaninov. Daarna het vervolg van ons concert. Geniet er van’.

De andere pianostukken die Evelina speelde waren Chopin: Mazurka in f klein. Op. 68 no. 4, Skrjabin: 4 Preludes. Op. 22, Rachmaninov: Etude in es klein, Op. 39 no. 5, Rachmaninov: Prelude in D, Op. 23 no. 4, Rachmaninov: Prelude in c klein, Op. 23 no. 7. Het was een prachtig concert en toen Evelina het verzoeknummer van Frank – Eligy had gespeeld, kreeg zij in ieder geval ook van Frank, een daverend applaus.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2023)

Evelina speelt met verve de stukken van Rachmaninov, echt geweldig!

Het was een mooie ochtend, buiten al 30 graden en binnen lekker koel vanwege de airco, maar warm in de harten door het prachtige indrukwekkende spel van Evelina. Mocht Van Kerkwijk haar nog eens op hun programma hebben, dan is het zeker de moeite waard om te komen luisteren. Toen het concert teneinde was, klonk er weer enthousiast applaus en kreeg zij een mooi boeket van Karin overhandigd. Daarna speelde Evelina nog een toegift en mengde zich tot slot onder de mensen. De koffie, thee en dranken werden verzorgd door Elly en alle aanwezigen gingen druk in gesprek met elkaar.

Een heel mooi idee van Van Kerkwijk om op deze wijze hun 75-jarig bestaan te vieren met mooie concerten tezamen met liefhebbers van pianomuziek.

Evelina Vorontsova
Evelina Vorontsova wordt beschouwd als één van de beste vertolkers van romantische pianomuziek. Haar intense virtuoze stijl en cantabile legato (zangerig verbinding) getuigen van een hoogst romantische benadering van muziek. Twee goed ontvangen albums met werken van Rachmaninov, Skrjabin, Tsjaikovski, Chopin. Bach en Scarlatti plaatsen Evelina in een voorname traditie van Russische pianisten, en Yehudi Menuhin was dusdanig onder de indruk van haar unieke talent dat hij haar uitnodigde om te komen spelen op zijn festival in Moskou. Evelina houdt van de energie van kamermuziek en trad op met honderden musici en ensembles. Zij is een zeer veelzijdige pianiste, speelt ook jazz en promoot jazzy klassieke componisten zoals Mikolai Kapustin.

Evelina Vorontsova is hoofdvakdocent piano aan het Utrechts Conservatorium en geeft daarnaast wereldwijd les via haar online Vorontsova Academy for Russian Piano Method. Evelina studeerde cum laude af aan de Centrale Muziekschool voor Talentvolle Kinderen, het Tsjaikovski Conservatorium Moskou (gouden medaille} en het Conservatorium van Amsterdam. Ze is prijswinnaar van verschillende concoursen waaronder het Internationale Franz Liszt Concours Utrecht (2de prijs), het Rachmaninov Concours Moskou (4de prijs en speciale prijs voor de beste uitvoering van alle etudes en preludes), het Concorso Internazionale per Pianoforte e Orchestra Città Cantù (2de prijs Romantisch Concerto), en het Internationale Piano Concours van Padova (1ste prijs Premie Virtuositè en 2de prijs).

Wilt u de muziek van Evelina Vorontsova beluisteren, kijk dan op haar eigen website


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.