Bijgewerkt: 3 juli 2022

Ex-kankerpatiënte Miriam Tops vooraan bij de SamenLoop voor Hoop

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Barbara Hellendoorn
26-05-2009

De SamenLoop voor Hoop is een initiatief van KWF kankerbestrijding en wordt in het weekend van 6-7 juni 2009 op 7 plaatsen in Nederland georganiseerd. In Amstelveen loopt  Miriam Tops mee, een van de ex-kankerpatiënten die dit initiatief van harte toejuicht.

“Pluk de dag” is het motto van Miriam Tops. De energie spat er af als Miriam vertelt over haar leven, nadat bij haar in 2006 de diagnose borstkanker werd geconstateerd. De in Amsterdam woonachtige, 54 jarige, kennismanager bij Deloitte bemerkte in de zomer van 2006 ineens een knobbeltje in de borst.

Tops: “De volgende dag ben ik meteen naar de huisarts gegaan. Die stuurde me door naar het OLVG voor onderzoek en daarna naar het Antoni van Leeuwen ziekenhuis voor behandeling. Een chemokuur werd ingezet, een borstbesparende operatie volgde met daarna een reeks aan bestralingen. Hierna volgde een revalidatieperiode van zestien weken.

Tops Amstelveen
(SamenLoop voor Hoop - 2009)

Miriam Tops


” Miriam wordt vandaag de dag nog met hormonale therapie behandeld. “De revalidatie na de ingreep en behandeling hebben er aan bijgedragen dat ik weer redelijk snel in conditie was. Dit werd van harte door mijn werkgever gestimuleerd. Natuurlijk heeft de ingreep en alles wat erbij komt een duidelijke impact op mijn leven gehad maar ik ben er altijd positief in blijven staan”, aldus Tops.

“Ik noem het altijd maar ‘mijn eigen project’’, waarbij ik het hele proces stapje voor stapje aangepakt heb. Het eerste jaar was ik niet in staat om te werken. Als afleiding probeerde ik geleidelijk aan onder de mensen te komen; ook gaf de natuur me nieuwe energie. Kortom van begin af aan al bleef ik optimistisch en had de instelling dat ik het wel ging redden. Ook heb ik enorm veel steun gehad van familie en vrienden. Bovendien wil ik zeggen dat ik een groot respect heb voor de artsen en verpleegkundigen van het AVL. Zonder hen was ik er waarschijnlijk niet meer!”

Het belang van meedoen aan de SamenLoop voor Hoop

“Het bewustzijn voor kanker vind ik heel erg belangrijk. Er heerst nog steeds een taboe op dat woord. Kanker is toch bedreigend. Als je kanker hebt is het vaak voor je omgeving lastig om er over te praten. Ik ben er altijd open over geweest. Wat  er in ieder geval toe heeft geleid dat het daardoor toegankelijker werd, niet meer zo beladen. Er is nog een leven na de diagnose kanker. Leef je leven, het kan immers zomaar voorbij zijn! Ik realiseer me echter wel dat ik veel mazzel heb gehad. Ook in mijn vriendenkring zijn er mensen aan kanker gestorven.

Daarom moet er meer geld komen voor onderzoek. Alleen dan kunnen we proberen deze ziekte terug te dringen. Onderzoek kost echter veel geld. Daarnaast loop ik ook mee om alle mensen die aan kanker overleden zijn te herdenken. De kaarsenceremonie ’s avonds om 23 uur belooft een indrukwekkende plechtigheid te worden. Ik heb begrepen dat Maarten van der Weijden aanwezig zal zijn.

Een toonbeeld van hoe het goed af kan lopen. Het hele weekend worden er tal van activiteiten georganiseerd. Ik wil graag iedereen oproepen naar het Amsterdamse Bos te komen. Als deelnemer (inschrijving nog steeds mogelijk) of als toeschouwer want het is een feest voor allemaal. Vier het leven, is de slogan, en laten we daar vooral bij stil staan!” besluit Miriam Tops.

Website: SamenLoop voor HoopAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.