Bijgewerkt: 28 februari 2024

Expositie Arts-Place is geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
05-10-2008

In Ouderkerk aan de Amstel is in de kerk aan de Hoger Einde Zuid de tentoonstelling van de Kunstenaarsvereniging Arts-Place op zondagmiddag 5 oktober 2008 geopend. Arts-Place presenteerde een nieuwe expositie, samengesteld uit verschillende disciplines, zoals schilderijen, beeldhouwwerken en bewegende installaties.

Arts-place Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het begint druk te worden in de kerk


Arts-place Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Carolien Broersen-Bladeren (olieverf op MDF)


Arts-place Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Sunny Neeter-The little Swan (gemengde techniek / handgeschept papier)


Arts-place Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Het aanwezige koor creërde een aangename sfeer


Arts-place Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Stefan Wolters-Zonder titel


In de Kunstkerk, zoals de kunstenaars de kerk noemen, werden de werken van Brigitte Wawoe, Carolien Broersen, Chantal Sion, Emiel van Straalen, Frits Kraay, Gerhild Tóth-van Rooij, Huub Holthuizen, Irene Hertel, Lucia Rebers, Neely Schaap, Rob den Boer, Stefan Wolters, Sunny Neeter, Titus Brein en Tom Wagenaar.


Titus Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Titus Brein tijdens zijn toespraakToespraak Titus Brein:

Verkoopt God nog?

Sluiting en sanering van kerken schijnt in ons dominair land schering en inslag te zijn, zie deze kerk. Het is een spirituele crisis! Niet alleen economisch. Wat er nu gebeurt, is dat mogelijk niet-christelijken, u dus, in een bijna door God verlaten kerk, bezig zijn met de imapct van het hoogst onwaarschijnlijke.

Een iconoplastische plek vol met iconodoulos. Ik maakte gister een piepklein deurtje open daarboven, en ja daar stond het: de prachtigste grauwigheid. Zo'n kale kerk moet wel haast het bolwerk worden van het tegenovergestelde.

En wat doet AP? AP als een bolwerk van goddeloosheid, neemt haar intrede in een gebouw dat gebouwd is door de Noord-Hollandse handen van anno 1918. En wil God niet verkopen, dan zeker wel de afbeeldingen, die, hoe u het ook wendt of keert, vaak een poging zijn om het goddelijke in uzelf te berde te brengen.

Afbeeldingen maken, 2- of 3-dimensionaal, heeft altijd te maken met de context / zoektocht vanuit het menselijke naar het buitenmenselijke. Blijkbaar vindt deze groep AP'ers (en onze twee gasten) dit bijzonder belangrijk, anders waren zij niet betrokken bij deze nogal zware queeste, bijna bedevaartwaardig.

De rijkdom van de kerk wordt nu weer door AP geïnstitutionaliseerd. Net als het gedoogd werd onder 2 keizerinnen rond 780 ad, ergens in het oostelijke. Is AP katholiek dan? Is AP überhaupt gelovig? Is er binnen AP überhaupt wel over geloof nagedacht? Ik denk van wel, want zonder geloof waren wij hier nu niet bijeen. Mogelijk is dit een noch rooms, noch protestants geloof.

Meer dan 182 , verzeker ik u, meer dan 300 mails zijn er gebezigd, om deze expositie te verwezenlijken! Naast allerlei goddelijke (of goddeloze commissies)! Aangezien God aan mijn zijde staat, deze heeft namelijk G. W. Bush en consorten verlaten, alsook de eeuwige papavervelden, moet ik het zelfs voor mogelijk houden dat Arts-place (en tussen u en mij gezegd: eigenlijk God's - Place) hier dus nu zetelt. Tijdelijk... Maar wat is dat niet?

Alles is een fase, en mocht er iemand zijn die daar een counter tegenin heeft, spreek ik die graag na aflooop! Nu Ap haar intrek heeft genomen in voor het hoofd te willen stoten, stoot AP door naar naar het welhaast onzeggelijke. De bron van het volgzame karakter van Noord-Nederland, wiens lotsbestemming zich toch uiteindelijk onder water zal bevinden. Het is een kwestie van wachten, en, zoals u weet, kunstenaars moeten behalve hard werken, ook veel geduld hebben.

(* AP = Arts-Place)De opening van de tentoonstelling werd door kunstenaar en fotograaf Titus Brein en kunstenaar Gerhild Tóth-van Rooij verricht. De tentoonstelling is tot en met zondag 30 november 2008 te bezichtigen. Op zaterdag en zondag is de expositie geopend van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Website: Arts PlaceAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.