Bijgewerkt: 31 maart 2023

Expositie Frans Boon en Berenice Witsen Elias op Wester-Amstel

Nieuws -> Cultuur

Bron: Vrienden van Wester-Amstel
06-08-2008

In het achterhuis van de 17de-eeuwse Buitenplaats Wester-Amstel (Amsteldijk-Noord 55, Amstelveen) tonen Frans Boon en Berenice Witsen Elias een serie recente assemblage-reliëfs en beelden in brons soms in combinatie met steen. De opstelling in deze markante omgeving levert een spannende confrontatie tussen beeld en vorm.

De tentoonstelling is van 18 september tot en met 5 oktober 2008 te bezichtigen van donderdag t/m zondag, tussen 12.00 en 16.30 uur. Dit is de laatste tentoonstelling van het seizoen 2008. De Vrienden van Wester-Amstel vermoeden dat deze tentoonstelling ook het uitroepteken zal zijn achter de reeks want deze reliëfs en deze beelden zullen voor iedereen minstens spannend zijn!.

Frans Boon (1950)

Na zijn opleiding aan de Rietveld Academie, waar hij zich toelegde op grafiek en beeldhouwen, heeft hij zich lange tijd geconcentreerd op de aquareltechniek. Terwijl zijn werk aanvankelijk vooral een landschappelijk en atmosferisch karakter had (Griekse eilanden, het Hollands landschap, Zuid Pacific), is het geleidelijk – met behoud van lyriek en verstilling – abstracter geworden. Binnen strakke kaders, die een onderdeel vormen van het beeldvlak, zijn de kleuren van de landschapabstracties intenser en levendiger geworden.

Boon Amstelveen
(Frans Boon- 2008)

Frans Boon - Assemblage reliëf


Ook de structuur van het oppervlak speelt een rol. De grondslag blijft het zoeken naar een subtiel evenwicht tussen ruimte, massa en licht. Zijn werk is vele malen tentoongesteld, o.a. in de Wetering Galerie/Amsterdam, het Institut Néerlandais/Parijs en de Franz Bader Gallery/Washington D.C. Het nu getoonde laatste werk zijn assemblage-reliëfs uitgevoerd in acryl en pigment op aluminiumplaat.

Berenice Witsen Elias (1951)

Na haar opleiding aan de Rietveld Academie, afdeling beeldhouwen, heeft zij naast haar autonome werk vele opdrachten uitgevoerd, waaronder de jaarlijkse Joris Ivens Award (IDFA, Amsterdam) en de Bob den Uyl Prijs (VPRO).

Berenice Amstelveen
(Foto Henk Parthesius- 2008)

Berenice Witsen Elias - La Vie, brons


Daarnaast heeft zij in Vijfhuizen het beeld ‘Bevrijding’ gemaakt en is in april 2008 het beeld ‘Drager van Integriteit’ onthuld in het hoofdbureau van politie in Amsterdam. Haar werk is in stock in de Beeldenwinkel, Berenstraat, Amsterdam.

Zij hanteert een herkenbare vormentaal in metalen, koper, brons en messing al dan niet in combinatie met een ander materiaal, zoals leisteen.

Buitenplaats Wester-Amstel

Ooit stonden er tientallen buitenplaatsen aan de oevers van de Amstel. Ze waren gebouwd door welgestelde Amsterdammers om gedurende de zomer verpozing te bieden. Van deze buitenplaatsen zijn er nog slechts drie over, w.o. Wester-Amstel. Gelegen op de westoever van de Amstel, ten zuiden van Buitenveldert en even ten noorden van Ouderkerk ligt deze in 1662/65 gebouwde buitenplaats.

Het landgoed wordt omringd door een prachtig historisch park – nu tevens beeldentuin met werk van beeldhouwers uit Amstelland - dat gratis toegankelijk is. De expositieruimte bevindt zich in het voormalig koetshuis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.