Bijgewerkt: 15 juni 2024

Expositie János Bittenbinder in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
22-08-2013

János Bittenbinder (1946) is afkomstig uit Transsylvanië (Roemenië), een mythische landstreek die aan het begin van de vorige eeuw nog tot Hongarije behoorde. De bevolking van Transsylvanië is voornamelijk etnisch Hongaars van afkomst en voelt zich tot op de dag van vandaag verbonden met de taal en de cultuur van het moederland Hongarije. János woont en werkt sinds 1979 in Nederland.

Zijn schilderkunst is overrompelend, zowel in compositie als in kleur. De werken bewegen zich op het spanningsveld tussen enerzijds theatrale uitdrukking en anderzijds poëtische kleuren. Op het eerste gezicht lijken het abstracte kleurstudies, die verband houden met een lyrische natuurbeleving. 

Bittenbinder  Amstelveen
(Bron Museum vd Togt - 2013)

János Bittenbinder: Erdélyi menyasszony (Transylvania bruid ) -119 x 152 cm


Voor de eerste keer geconfronteerd met zijn werk, raakt men onder de indruk van de bijzondere lichtwerking en de diepte in zijn schilderijen. Soms is het wateroppervlak, een horizon, of een weerspiegeling zichtbaar: luchtvisioenen lijken zich te openbaren. Deze motieven worden ingegeven door een uitgebalanceerde opbouw van het schilderij.

Niet zelden verwijzen de doeken naar concrete beelden, zoals het meisjesportret uit Velazquez ‘Las Meninas’, of de contouren van een fel beschilderde Hindoeïstische tempel. János voelt zich aangetrokken tot onberoerde culturen, kleurrijke mensen en onaangetaste landschappen.

Verre reizen naar Tibet, China en Zuid-Amerika vormen zijn inspiratiebron. De unieke kwaliteit in het werk van János betreft zijn bijzondere talent om licht en lichtwerking te grijpen. Zelf zegt hij daarover “Schilderen is eigenlijk muziek maken met licht en kleur”. De schilderijen van János Bittenbinder bevinden zich in talloze kunstcollecties in binnen en buitenland, waaronder de collectie van Museum Jan van der Togt.

Mevrouw Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur van de Provincie Noord-Holland zal de tentoonstelling bij u inleiden, te weten op zaterdag 7 september 2013 om 16.00 uur. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag: 11:00 – 17:00 uur. Zaterdag en zondag: 13:00 – 17:00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.