Bijgewerkt: 25 juli 2024

Expositie 'Mooie meiden' in de Kunstuitleen Amstelveen geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstuitleen Amstelveen / Amstelveenweb
20-11-2012

De tentoonstelling 'Mooie meiden' van de Utrechtse kunstschilder Jeroen Hermkens is op zaterdag 17 november 2012 onder grote belangstelling is geopend in de Kunstuitleen Amstelveen. Jeroen Hermkens schilderde de acht 'mooie meiden' van de kunstuitleen, dus de directrice en de medewerkers.

8 meiden Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een deel van de schilderijen van de 'Mooie meiden' in de Kunstuitleen Amstelveen


Jeroen Hermkens (1960) over het project: 'Voorjaar 2012 krijg ik de uitnodiging te exposeren bij de Kunstuitleen Amstelveen. Bij mijn bezoek aan de uitleen zeg ik tegen Hetty Tjalkens, de directeur, dat de ruimte wel om een speciale invulling vraagt en dat ik het ophangen van een serie litho’s wat mager vind.

Ik stel voor iets geks, iets opvallends te maken, waar mensen uit Amstelveen op afkomen. Wat dan, vraagt Hetty? Nou naaktportretten van alle bekende vrouwen van Amstelveen door mij geschilderd, dat is interessant. Of alle meiden die hier werken zeg ik spontaan. Tot mijn verbazing vindt Hetty het een prachtig idee. ‘Ik ben 63 en niet meer zo strak als 40 jaar geleden, maar een schilderij van mijn rug gaat het nog wel. Ik ga het de dames voorleggen’.

Op de terugweg naar Utrecht bedenk ik me, hoe Hetty haar collega’s hierover zal aanspreken. En hoe ze zullen zeggen, dat de directeur zelf moet weten, dat ze naakt op een expositie wil hangen, maar dat zij daar niet aan meedoen. Tot mijn verbazing krijg ik een week later een mailtje van Hetty, dat van de 9 medewerkers er 8 meedoen.

Het zijn vrouwen van 24 tot 72 jaar, trotse vrouwen, mooie meiden, die graag meedoen met het project. Ze zijn om de beurt een dag in mijn atelier geweest en kwamen erachter, dat poseren harder werken is dan ze hadden gedacht. De meesten wisten al hoe ze afgebeeld wilden worden.

De discussie daarover was kort. Hoe je zelf gaat staan, of zitten geeft een eigen karakter aan de afbeelding. Maar elke houding wordt na een tijdje pijnlijk en veroorzaakt de volgende dag spierpijn. Ik heb met enorm veel plezier aan de schilderijen gewerkt. Het was prachtig de 8 verschillende vrouwen in mijn atelier te hebben. Een mooi project. Mijn dank aan Paulien, Liset, Rina, Meta, Hetty, Ingrid, Leonie en Anna.'

Jeroen Hermkens heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht en Atelier lithografique Champfleury te Parijs. Wie met de litho's en schilderijen van Jeroen wordt geconfronteerd, bezwijkt voor de kracht van de expressie, de doelbewuste, krachtige veeg en de subtiele kleurkeuze. Jeroen doet zijn inspiratie niet alleen in Nederland op. Drie of vier keer per jaar reist hij naar het buitenland onder andere Italië, Zuid Frankrijk, Jemen en Amerika. In Nederland trekt hij er regelmatig op uit om in de natuur nieuwe motieven te vinden: oude spoorbruggen, leegstaande fabrieken en verlaten steengroeven.

Jeroen Hermkens kreeg in 1996 voor zijn litho's de Nederlandse Grafiekprijs. Zijn schilderijen en litho's zijn regelmatig in binnen- en buitenland te zien. Hij heeft exposities gehad in Wenen, New York, New Orleans en Brugge. In Nederland was zijn werk o.a. te zien in Museum de Buitenplaats te Eelde, Museum Rijswijk, en het Centraal Museum in Utrecht.

In maart 1999 had Jeroen Hermkens een grote overzichtsexpositie in het Singermuseum in Laren In juli 2000 was zijn werk te zien in Museum Flehite in Amersfoort; in 2002 in Slot Zeist. Zomer 2004 exposeerde hij in het Musée Departemental de l'Oise, Beauvais. In 2000 vertoonde CNN wereldwijd een film over zijn werk. Naar aanleiding van zijn verkiezing tot "Kunstenaar van het jaar" had hij een expositie in Museum Jan van de Togt in Amstelveen (2008).

De tentoonstelling is t/m zondag 23 december 2012 te zien, samen met de werken van Sylvia Blickman’s sieraden en objecten in de Kunstuitleen Amstelveen. Haar inspiratie haalt ze veelal uit de natuur tijdens haar wandelingen langs het strand en verre reizen.

8 meiden Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen verwelkomt iedereen


De tentoonstelling werd geopend door Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen: 'Fantastisch, wat een opkomst, ik ben heel blij! In de keuken werd me in mijn oor gefluisterd, dat ik jullie moet vragen om straks de glazen vast te willen houden en bij willen laten schenken, of zelf bijschenken, want wij poseren liever naakt, dan dat wij afwassen. Wij zijn inderdaad uit de kleren gegaan, voor wat hoort wat, vinden wij!'

8 meiden Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De kunstenaars Jeroen Hermkens en Sylvia Blickman volgen de openingsceremonie


Deze woorden maakten de sfeer in de kunstuitleen direct ontspannen en dat was inderdaad nodig. De acht dames die allemaal bij de kunstuitleen werken, hebben naakt geposeerd voor de kunstschilder Jeroen Hermkens en nu hangen ze aan de muur als schilderijen.

Je moet ontzettend veel lef hebben om je helemaal uit te kleden voor een wildvreemde man uit Utrecht en te laten schilderen. Vervolgens kom je dan ook nog op je eigen werkplek te 'hangen' op een schilderij, dag in dag uit. Straks moeten ze natuurlijk weer gewoon de klanten te woord staan, weliswaar aangekleed, maar toch.

Zoals burgemeester Jan van Zanen in zijn toespraak ook duidelijk maakte: 'Een naaktschilderij van jezelf op de plaats waar je werkt. Stel, dat ik netjes in pak met de ambtsketen om, het college of de gemeenteraad moet voorzitten. En ergens in een zaal hangt zo’n natuurlijk schilderij van mij… ‘Ik moet daar zelf toch even niet aan denken. (U hoogstwaarschijnlijk ook niet)'.

Het is dus waarschijnlijk een wereldprimeur, want ik heb via allerlei zoekmachines op internet naar schilderijen van acht naakte kunstuitleen medewerkers gezocht, maar tevergeefs. Amstelveen heeft weer de primeur! Dus mensen snel naar de Kunstuitleen Amstelveen. Misschien koopt u deze schilderijen niet, maar u kunt andere kunstwerken lenen en tussendoor de medewerkers in volle glorie bekijken aan de muur en in het echt.

8 meiden Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Koos Hagen, de stadsdichter van Amstelveen leest zijn gedichten voor
Na de welkomstwoorden van Hetty Tjalkens, kwam Koos Hagen, de stadsdichter van Amstelveen naar de microfoon en volgde zijn geestige verhaal over Páris, een figuur uit de Griekse mythologie, de zoon van de Trojaanse koning Priamos en de drie godinnen.

Páris moest kiezen wie de mooiste was van de drie dames en uiteindelijk koos hij voor godin Aphrodite en schonk hij haar de gouden appel, als de mooiste van de drie.

Dat werd dus hem niet met dank afgenomen, zie de Trojaanse Oorlog. De parallel, dat de stadsdichter trok was weliswaar een beetje vergezocht, maar het resulteerde in ieder geval twee nieuwe prachtige gedichten en deze heeft hij ook voorgelezen:

Minerva klaagt aan

Even geen zin in stadsgezichten, schilder?
Vanwaar die wispelturigheid? Zoals ik jou ken
ken jij mij, Pallas Athene, Wijsheid geboren
uit het hoofd van Zeus, bewapend sinds die dag
met helm en schild en speer, beschermster
van wetenschap en kunsten, ook van jou
van wat jij al die jaren hebt gemaakt


Zoals ik ooit Athene heb begunstigd
en Rome roem gebracht met artistiek talent
toonde ik jou tempels van deze tijd, steden
die jij op doek hebt vastgelegd, geen mens
te zien maar huizen, torens, straten,
schaduw en kleur, jij schiep zoals ikzelf
werken van goddelijke schoonheid
en nu ineens ga je voor naakt?


Mij krijg je daar niet voor, sinds ik de strijd
om de gouden appel verloor van die del
die tweedracht en verderf zaait met haar zoontje
wiens pijlen tallozen doodongelukkig maken
kom ik geen kunstenaar bloot onder ogen
schilder, dit is een gril, een dwaasheid
waarmee je mij verzaakt, ga heen
zoek het maar uit in Amstelveen.


8 meiden Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Het publiek geniet van de gedichten


Venus verdedigt

Heb je mijn zus gesproken? Die had
het altijd al hoog in de bol, wie draagt
er nou zo’n helm, dat staat toch niet
daar win je geen beauty contest mee
ze stikt sindsdien haast in haar jaloezie


Ook ik ben dochter van Zeus, geboren
uit zijn licht en het schuim van de zee
wel duizend maal geschilderd en verbeeld
om wat ik bied, schoonheid en liefde die
god en mens zonder onderscheid bekoren


Ik sta hier trots en onbevangen
naast Hetty, Rina, Anna en Paulien
Liset en Meta, Ingrid, Leonie
want meer dan lijn en oppervlakte
laten wij kracht en karakter zien


Dat ik mijn lijf hier aan de kunst uitleen
betekent niet dat jij, beschouwer
mij dan maar rekent tot publiek bezit
wij stellen ons tentoon als fiere vrouwen
kwetsbaar en sterk, vrij en sereen.


Na de twee gedichten waren de aanwezigen direct in hoge sferen en in dezelfde stijl sprak Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen zijn openingstoespraak:

'Lieve kunstminnenden uit Utrecht en Amstelveen, Dames en Heren, beste Sylvia en Jeroen!

Kunst ligt velen van u aan het hart. In heel veel verschillende vormen en kleuren. Directeur mevrouw Hetty Tjalkens sprak zojuist mooie woorden over Sylvia Blickman – zeer terecht - als voormalig Utrechter richt ik mij vanmiddag vooral tot Jeroen Hermkens.

Vandaag treft u werk aan van bekend lithograaf en schilder Jeroen Hermkens. Uiteraard ben ik bijzonder trots om hier vandaag te zijn en hem te mogen toespreken. Wij kennen elkaar al lang. Een begenadigd kunstenaar, ondernemer, scherpzinning denker, verheven …En toch zo gewoon. Benaderbaar.

8 meiden Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen tijdens zijn openingstoespraak


Jeroen had mijn mobiele nummer. Belde mij op een onbewaakt ogenblik ergens in een weekend op. ‘Wil je mijn expositie openen?’.‘Ja natuurlijk’, was mijn antwoord. Maar dan wel zo rond drie uur ’s middags, want vlak daarvoor doe ik het aller aller hoogste wat een burgemeester in zijn carrière kan bereiken: het verwelkomen van Sint Nicolaas. Checkte collegiaal bij cultuurwethouder Levie. Het mocht. Welaan …

Weken later belde directeur Tjalkens. ‘Zeg, burgemeester, heeft Jeroen u wel vertelde over wat soort expositie het gaat?’ Jeroen Hermkens, wie kent hem niet. Hij is internationaal bekend… Hij heeft exposities gehad in Wenen, New York, New Orleans, Brugge (en Utrecht en Amstelveen). In Nederland is zijn werk vaak te zien in bekende musea. Vijf jaar geleden in het museum Jan van der Togt in Amstelveen. Bij die gelegenheid was ik er ook bij.

De dit jaar helaas overleden dichter en schrijver Gerrit Komrij opende toen op zijn geheel eigen wijze de tentoonstelling. Ik denk trouwens, dat hij het gedicht van de heer Koos Hagen zeker zou hebben gewaardeerd. (De Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze en ‘onze’ Koos Hagen zijn aan elkaar gewaagd …). Steden en stadsbeelden waren (en zijn) vaak onderwerp van het werk van Jeroen. Schilderijen met  expressieve kleuren, duidelijke schaduwen, waardoor het vaak hartje zomer lijkt...

De gebouwen, bruggen, trappen zijn niet in strakke lijnen opgezet, maar los en zwierig. Dat maakt zijn pleinen en straten levendig. Je wordt erdoor aangetrokken, je wilt er bijna letterlijk naar toe reizen en er rondwandelen. Dan zou u wel de enige wandelaar zijn, want Jeroen kiest er meestal voor om geen mensen op straat af te beelden.

(Met excuses, lieve Toon de Haas en Herman Pijnacker. Werk van jullie hangt net als Jeroen bij mij thuis in de woonkamer. Jeroen hangt echter ook in mijn werkkamer in het raadhuis). Vandaag hebben we het echter over heeeele andere onderwerpen. De mens.

8 meiden Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een fotocollage van de schilderijen van Jeroen Hermkens van de serie 'Mooie meiden'


De mens in al zijn openheid. Het woord Kunstuitleen heeft vanaf vandaag echt een andere betekenis gekregen.

En dan zijn ook niet zomaar mensen, maar de dames van de kunstuitleen zichtbaar op een bijzonder ongedwongen manier. Toen ik ervan hoorde dacht ik: ’Je moet maar durven. Een naaktschilderij van jezelf op de plaats waar je werkt.’ ’ Stel dat ik, netjes in pak met de ambtsketen om, het college of de gemeenteraad moet voorzitten. En ergens in een zaal hangt zo’n natuurlijk schilderij van mij… ‘Ik moet daar zelf toch even niet aan denken.

(U hoogstwaarschijnlijk ook niet)

blickman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Sylvia Blickman, sieraadontwerper tijdens de opening van haar expositie in de Kunstuitleen Amstelveen


Nu ik het werk zie, begrijp ik maar al te goed, dat de dames van de kunstuitleen het wel durfden. De schilderijen zijn stoer en krachtig. ‘Mooie meiden’ heet de expositie. ‘Mooie meiden’ echt zo’n aanduiding die Jeroen typeert. Wat mij betreft zijn het Prachtige Meiden en Prachtige Schilderijen. De acht van Amstelveen. De Golden Eight van Amstelveen.

8 meiden Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Kunstschilder Jeroen Hermkens poseert voor zijn schilderij van Hetty Tjalkens


Het is bijzonder, hoe Jeroen Hermkens zo van onderwerp heeft kunnen switchen. Van stille steden naar mooie meiden. Ik hoop, dat u de schilderijen net zo waardeert als ik. Natuurlijk noem ik als burgemeester geen voornamen, daarom: Dames Van Albeslo, Van Laan, Engbers, Van Kampen, Tjalkens, Wegzrynek, Sanstra en Rahiman: Klasse en van harte gefeliciteerd (overigens mevrouw Tjalkens u heeft gelijk: liever naakt dan aan de afwas).

En de mooiste? Dat is het portret van mevrouw Rahiman. En waarom? Het laat veel te raden over. Veel kijkplezier. Geniet. De exposities zijn geopend!'

Adres: Kunstuitleen Amstelveen Stadsplein 103 1181 ZM Amstelveen. De tentoonstelling 'Mooie meiden' is nog te bezichtigen t/m 23 december 2012. Tevens staan er ook de prachtige sieraden en objecten van Sylvia Blickman.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.