Bijgewerkt: 25 juni 2022

Expositie Truus Menger in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt
22-04-2010

Truus Menger-Oversteegen – Sculpturen in Museum Jan van der Togt,

6 t/m 30 mei 2010

Opening op donderdag 6 mei om 16.30 uur door Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël, in aanwezigheid van de kunstenares.

Haar werk hangt of staat in Australië, Duitsland, Zuid-Afrika of Bosnië. Maar natuurlijk ook in Nederland: Truus Menger-Oversteegen (1923) heeft haar ervaringen als vrouw in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog al die jaren daarna doorgetrokken naar het onrecht van nu.

Menger Amstelveen
(Foto T. Menger - 2010)

Truus Menger


Haar naam is voor altijd verbonden aan het verzet, in het bijzonder aan Hannie Schaft: de linkse verzetsvrouw die pal voor het einde van de oorlog nog werd gefusilleerd door de bezetter.  Truus en haar zusje Freddie vormde met Hannie een onderdeel van de Raad van Verzet, in Haarlem en omgeving

Al die indrukken moesten wel worden verwerkt en haar manier was het maken van kunst. Zij schildert en maakt beelden, die een universeel thema kennen: de drang naar vrijheid en respect. Ze beschreef het ook in boeken en gedichten.

Menger Amstelveen
(Foto T. Menger - 2010)

Een beeld van Truus Menger in Westerbork


Die boodschap weet zij al jarenlang te vertalen naar nieuwe generaties. Dat gebeurde onder meer in de vorm van een monument in Johannesburg in Zuid-Afrika en in het monument voor de vrouwen van Srebrenica. Van haar hand is ook het beeld van Hannie Schaft dat in 1982 in Haarlem werd onthuld. Daarnaast blijft zij zich ontwikkelen, onder meer in de vorm van ragfijne ingelijste plastieken.

Met haar boodschap en haar kunst weet zij overal jongeren te raken. En dat is 65 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog volgens deze strijdvaardige vrouw nog altijd dringend nodig. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstaat 50 1182 JE Amstelveen geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.