Bijgewerkt: 21 november 2024

Expositie met de werken van Herman Brood in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
02-01-2016

Van 28 januari tot en met 20 maart 2016 wijdt Museum Jan van der Togt te Amstelveen een zeer bijzondere tentoonstelling aan het werk van Herman Brood. Hij zou in 2016 70 jaar worden, en het is reeds weer 15 jaar geleden, dat Brood een spectaculair einde aan zijn bewogen en veelzijdig leven maakte. Deze exclusieve expositie toont schilderijen en tekeningen uit een aantal privécollecties, waaronder van de familie Brood, zijn voormalig Personal Manager Coach-Koos van Dijk en een kunstverzamelaar – groot Herman Brood fan – die zijn nooit eerder getoonde Brood collectie tentoonstelt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

De overzichtstentoonstelling van de schilderijen en tekeningen van de zanger, pianist, acteur, dichter en kunstschilder Herman Brood (1946-2001) werd op vrijdag 28 november 2008 geopend in het Museum Jan van der Togt


Last but not least…! Ook zal het complete atelier van Herman Brood, waar hij bijna 15 jaar woonde, werkte, schilderde en zijn Top Hits componeerde, worden nagebouwd, inclusief de Yamaha CP70 Electric Grand Piano uit 1978, waar Brood zijn wereldhit “Saturday Night” op componeerde. ‘Dichterbij’ Herman Brood kunnen we niet komen, kortom een zeer hoogwaardige hommage aan het kleurrijke leven van het multitalent Herman Brood.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Het zeer realistische wassen beeld van Herman Brood stond in de etalage van het museum


Herman Brood (1946 – 2001) schilderde, zoals hij in het leven stond: vol overgave, snel en zonder concessies te doen. Hij was een bewonderaar van de Cobra beweging en in het bijzonder van Lucebert. “Van mijn dochter steek ik veel op. Dat deed Lucebert ook. Soms vraag ik mij af, of hij alles zelf heeft gemaakt, of een van zijn kinderen.” Ook liet Brood zich beïnvloeden door pop art-kunstenaar Robert Rauschenberg en abstract expressionist Jackson Pollock.

“Uw zoon is kleurenblind, maar dat is geen ramp. Hij kan alles worden behalve beeldend kunstenaar”, vertrouwde de schoolarts de moeder van Brood toe. Wat niemand voor mogelijk hield, gebeurde toch. “Ik tekende al op zeer jonge leeftijd en heb mijn hele leven geweten, dat ik kunstschilder zou worden. Na de kleine formaten op papier groeide langzaam mijn zelfvertrouwen en ging ik steeds grotere doeken maken.” In zijn schilderijen koos Brood vooral voor primaire kleuren. Met zwarte verf voegde hij soms teksten, of gedichten toe. “Het gebruik van slogans kan je weer terugvoeren op stripverhalen. Ik wil een beeld, of situatie vastleggen. Een veeg of kleur is lang niet toereikend, laat staan een behangachtig patroon.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Schilderijen van Herman Brood in het museum in 2008


15 jaar geleden – in 2001 – maakte Brood een eind aan zijn leven door van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. Zijn geest leeft echter voort in het omvangrijke oeuvre, dat hij naliet. “Zolang wij over onze lieve Herman praten, zijn films bekijken, zijn boeken en gedichten lezen ook naar zijn rock & roll muziek luisteren, en niet in de laatste plaats naar zijn absoluut intensieve Kunst kijken… dan is en kan Herman Brood niet dood!” (citaat Koos van Dijk).

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.