Bijgewerkt: 18 mei 2024

Expositie van Amani in De Bolder

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amani / Conchita Willems
13-07-2007

Op zaterdag 7 juli 2007 in wijkcentrum De Bolder vond de feestelijke opening plaats van de expositie "Weard" van kunstenares Amani. De ontvangst verliep allerhartelijkst. De kunstenares, van Irakese afkomst uit een beroemde familie van dichters, schrijvers en schilders, dankte in haar welkomstwoord vooral de ondersteuning van welzijnsorganisatie Cardanus.


Wethouder Welzijn Yeter Tan verrichte de openingsceremonie door het nuttigen van traditionele yoghurt en een dadel. ‘Ik vind het erg belangrijk dat kunstenaars in Amstelveen de ruimte krijgen. Ook kunstenaars die hier niet oorspronkelijk vandaan komen. Amani heeft haar ervaringen verwerkt in haar schilderijen. Dit is ontzettend moedig en het levert daarnaast ook nog eens een heel mooi resultaat op. Geïnteresseerden adviseer ik om zelf een kijkje te nemen’, aldus de wethouder.


Amani Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Amani een voor haar schilderijenDe schilderijen kenmerken zich door expressieve kleuren, krachtig neergezet door de kwast en in een moderne compositie geplaatst. Een wereld op de scheidslijn tussen leven en dood. Ik werd ontroerd door een prachtig blauw omgeven compositie vol rozerode, lachende gezichtjes. Een emotionele lijnvoering met hevige kleurcontrasten onderstrepen het verlangen naar het blije menselijke gezicht.


Tijdens de opening werden er twee gedichten voorgedragen van de echtgenoot van Amani, de dichter Jawas Alzulfi, getiteld: "Rembrandt" en "De zee" met muziek. De expositie is nog 2 weken te zien in De Bolder. Kom gerust een kijkje nemen. Ook kunt u de website bekijken van Amani: www.amaniart.nl

Amani Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een beladen Amani kunstwerkDe schilderijen zijn t/m 20 juli 2007 te bezichtigen in Wijkcentrum De Bolder in Groenhof, Amstelveen


De kleuren van AMANI

Ik ben Amani en ik woon in Amstelveen. Ik kom van een bekende Irakese familie in dichtkunst, schrijven en schilderen. Mijn vader schreef boeken over geschiedenis en filosofie en was  een  beroemde schrijver in ons land. Hij kocht allemaal tekenspullen voor me toen ik jong was. We hadden in Irak een hele grote kamer met 20.000 boeken. Toen ik 8 jaar was ben ik begonnen met schilderen en mijn eerste schilderijen werden op school opgehangen voor een wedstrijd. Ik kreeg toen de eerste prijs.

Daarna ging ik door met schilderkunst en ik heb allemaal soorten tentoonstellingen in Irak gehouden. Ik schilderde allemaal verschillende soorten schilderijen. Het meeste dat ik tot nu toe heb geschilderd is moderne kunst. Ik hou ervan om dingen te tekenen waarvan iedereen iets anders ziet. Het leven betekent voor mij een schilderij. En ik probeer van dat schilderij iets moois te maken en het in een mooie lijst te zetten. Als ik naar iets kijk dan zie ik het als een schilderij.

De dingen die niet bestaan laat ik met mijn kwast tot leven komen. Tijdens  de Iraaks-Iranese oorlog woonde ik  'in Irak. Mijn familie werd op een gegeven moment opgepakt vanwege onze literaire en wetenschappelijke interesses. Mijn  broer, die dichter en kunstenaar was, werd vastgezet en een jaar later vermoord. Alleen maar omdat hij poëzie tegen het regime had geschreven.

Amani Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Amani vertelt over haar leven en over de schilderijenIk ben uitgeput. Ook tijdens de Golfoorlog verbleef ik in Irak. Ik heb duizenden Arabische en Koerdische slachtoffers gezien. Velen werden zelfs levend begraven, waaronder ook kinderen. Deze beelden zijn voor altijd in mijn geheugen gegrift en beïnvloeden mijn schilderwerk nog altijd.

Nadat de galerij en de bibliotheek met 20.000 boeken won onze familie in Irak was verbrand door Saddam Hussein zijn wij gevlucht naar  Nederland. Ik ben toen gestopt met schilderen. Ik ben nu getrouwd met een dichter en toneelspeler en heb drie mooie dochters. Nu ze groter zijn kan ik me weer bezighouden met schilderkunst. Een andere belangrijke motivatie om te schilderen is dat ik de ziekte LE heb. Dat is een vreemde en zeldzame ziekte.

Met mijn kwast probeer ik mijn gevoel en emotie te uiten. De problemen die ik ondervind van mijn ziekte worden weerspiegeld in mijn schilderijen. Wat ik nu schilder is moderne en abstracte kunst. Sommige schilderijen hebben een titel en sommige niet. Soms schilder ik mijn dromen en fantasie. In mijn dromen keer ik telkens terug naar mijn thuisland.

Deze dromen probeer ik vervolgens weer te geven wanneer ik schilder. Op mijn schilderijen zie je soms oorlog en verdriet, maar soms ook hoop en liefde. Aan de kleuren die ik gebruik valt af te lezen in wat voor stemming ik op dat moment was. Wat ik schilder wordt door iedereen anders gezien.

"Amani"-' betekent wensen.


 
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.