Bijgewerkt: 17 mei 2024

Expositie van Han Sinke geopend in Amstelveen bij Ateliers 2005

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb/Han Sinke
07-11-2016

Nadat in de jaren 1980 en begin jaren 1990 het artistieke accent van Sinke lag op de natuurfotografie greep hij midden jaren ‘90 terug op de oude liefde: schilderen, dat hem door beeldend kunstenaar Hans Vermaas was bijgebracht. Stond aanvankelijk het model en portret centraal, vanaf 1998 zijn het voornamelijk abstracte schilderijen die meestal landschappelijk van aard zijn. De natuur is een belangrijkste inspiratiebron voor hem.

Dat was goed te zien op 6 november 2016 tijdens de opening van zijn tentoonstelling in Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 in Amstelveen. De tentoonstelling werd geopend door beeldend kunstenaar Jan Verschoor. Er kwamen ongeveer 60 mensen naar de oude basisschool, waar al jaren een aantal Amstelveense kunstenaars hun atelier hebben.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Expositie van Han Sinke geopend op 6 november 2016 in Amstelveen bij Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan 4. Op de foto is de kunstenaar te zien naast één van zijn laatste schilderijen: 'Warm II'- olieverf op linnen 100 x 180 cm


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Sinke: 'Arctic III' - olieverf op linnen 100 x 140 cm


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Júlia dos Santos Baptista met Jan Verschoor voor de opening van de expositie begint


Op de meeste schilderijen worden IJslandse wildernissen getoond, als bewijs van zijn reis naar dit eiland met een oppervlakte van 103.000 km² en ongeveer 300.000 bewoners (ter vergelijking Nederland ligt op 41.543 km² met meer dan 16 miljoen inwoners) is een uitgelezen kans voor iemand die biologie heeft gestudeerd, om daar foto’s te maken, die later in schilderijen worden vertaald.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Sinke: 'Evening III' - olieverf op linnen 50 x 70 cm


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Sinke volgt de toespraak van Jan Verschoor heel dichtbij


De redactieleden van Amstelveenweb.com waren een beetje eerder naar Ateliers 2005 gekomen, om de werken van Han grondig te bekijken en natuurlijk te fotograferen, maar hadden ook tijd om met Han een beetje bij te praten. Hij werkt bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Amstelveen als consultant en zorgt daar voor de toegankelijkheid van de PDF’s die online staan. Voor The Internet Academy verzorgt hij de training Toegankelijke PDF's met Adobe Indesign. In zijn werk bij de SVB werkt hij dagelijks met Adobe InDesign om documenten, zoals jaarverslagen en brochures, toegankelijk op de website te plaatsen. Dat is dus totaal afwijkend van wat Han als kunstschilder laat zien.

Beeldend kunstenaar Júlia dos Santos Baptista, ook een Amstelveense kunstenaar, oorspronkelijk komt ze uit Brazilië, is één van de artistieke buren van Han in dit oud-schoolgebouw. Deze middag toonde zij zich een bekwame gastvrouw, want ze had zich flink uitgesloofd door allerlei hapjes en zoetigheden te verzorgen. Tevens voorzag zij alle bezoekers stuk voor stuk van een warm, of koud drankje. Dus naast kunstenaar vervulde zij deze rol uitstekend.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De aanwezigen volgen de toespraak van Jan Verschoor


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Júlia dos Santos Baptista en Jan Verschoor met hun cadeau, tekeningen van Han Sinke


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Sinke: 'Warm II'- olieverf op linnen 100 x 180 cm


Tijdens de openingsceremonie vertelde Júlia, dat de tentoonstelling een jaar geleden werd bedacht en zij vroegen beeldend kunstenaar Jan Verschoor om de openingsact uit te voeren. Jan Verschoor, voormalig directeur van het museum Jan van der Togt, feliciteerde Han in eerste instantie met zijn nieuw 'vriendin' en vertelde, dat Han voor het museum een heel belangrijke persoon was. In de beginperiode maakte Han het bestuur van het museum attent, hoe belangrijk een computer en internet voor musea in moderne tijden is en hij heeft ook de eerste website van het museum ontworpen en zodoende het werk van het museum geweldig geholpen.

Verschoor: 'Han werkte ook elke zondag in het atelier aan de Amstel en hij had verschillende periodes en toen 'moest' hij ineens met hout werken. Hij kwam bijvoorbeeld met een groot stuk hout om een beeld van te maken en daar werkte hij vrij lang aan om dat beeld voor elkaar te krijgen.' Dus zocht Han, net als vele andere kunstenaars, naar een eigen stijl, een manier van werken en uiteindelijk is hij bij het schilderen beland. Jan Verschoor vertelde, dat hij helemaal sprakeloos was, toen hij de vele schilderijen in de expositieruimte had bekeken en stond even stil bij één van zijn laatste schilderijen. Een schilderij met verschillende kleuren, die hij heel mooi vond. Verschoor: 'Dit schilderij heeft hij het pas gemaakt, heel mooi en ik vind het heel anders dan de op het achterpaneel hangende schilderijen, die zijn veel donkerder. Nu gaat hij veel meer met kleur werken en dat is leuk om te zien. Het is toch prachtig in dit gebouw, hoe de kunstenaars zijn verwend! Ook de aanwezige ex-wethouder Cultuur, Rien Alink (D66) heeft ervoor gezorgd, dat de kunstenaars in zo mooie ruimte kunnen verblijven en hier ook kunnen exposeren. Han, ik wens je veel succes!'- eindigde Jan Verschoor zijn openingstoespraak.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Han Sinke: 'Icelandic Landscape' VI - olieverf op linnen 120 x 180 cm


Han overhandigde Júlia en Jan Verschoor beiden een kleine tekening als dank voor hun steun. Vervolgens nam Júlia dos Santos Baptista, de gastvrouw van de culturele middag nog even het woord. Zij bedankte Jan Verschoor voor het openen van de tentoonstelling en richtte toen het woord naar Han: 'Beste Han, het is heel bijzonder, dat met je achtergrond als bioloog, de thema’s vuur en milieuvervuiling op je schilderijen hebt gebruikt, om de kijkers bewust te maken dat onze tijd hier op de Aarde toch beperkt is, dat wij beter moeten opletten, dat alles ook mooi blijft. Het is een heel mooie gedachte en dat wilde ik jullie als publiek ook nog even vertellen. Dank je wel Han!'

Adres:
Ateliers 2005 Van Weerden Poelmanlaan 4 1185 HB Amstelveen. Openingstijden woensdag, vrijdag, zondag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.