Bijgewerkt: 29 november 2022

Expositie van Ingeborg Oderwald en Hieke Meppelink in Nieuwkoop

Nieuws -> Cultuur

Bron: Ingeborg Oderwald
07-02-2016

Hieke Meppelink, beeldhouwster en de Amstelveense kunstenares Ingeborg Oderwald laten allebei drie weekenden in februari 2016 in het Reghthuys in Nieuwkoop een aantal geheel aan muziek en musici gewijde werken zien. Ingeborg: 'Mijn tekeningen zijn voor het merendeel gemaakt tijdens de lunchconcerten op dinsdag in de hal van de Nationale Opera (Stopera voor Amsterdammers), maar er zijn ook een paar bij die gemaakt zijn in de NedPho-koepel in Amsterdam Oost, de vroegere Majellakerk.'

Op zondag 21 februari 2016 wordt er, voorafgaand aan een vernissage, door een aantal enthousiastelingen naar de Nieuwkoopse muziekgroep Fiddlers Green getekend, waarna dan een praatje, hapje, drankje.

Welkom allemaal in Nieuwkoop, Ingeborg Oderwald

Foto Amstelveen
(Bron Ingeborg Oderwald - 2016)

De flyer van de expositie in Nieuwkoop


MUZIEK IN BEELD

In de maand februari exposeren Ingeborg Oderwald (tekeningen) en Hieke Meppelink (beelden) in het Reghthuys in Nieuwkoop. U kunt de expositie bezoeken op zaterdag 13, 20 en 27 februari van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag 14, 21 en 28 februari van 13.00 tot 16.00 uur.

Er is ditmaal geen officiële opening. Wél is er op zondag 21 februari 2016 een bijzondere - voor bezoekers vrij toegankelijke - muziek- en modeltekensessie die wordt afgesloten met een vernissage.

Ingeborg Oderwald volgde lessen aan de Rietveld Academie en exposeert al sinds 1955 op vele plaatsen en musea in Nederland en het buitenland. Zij werkt met verschillende technieken en hanteert daarbinnen diverse stijlen: olieverf op doek in kleur in een lyrisch abstracte stijl, levendige etsen in diverse etstechnieken (o.a. lijn-ets, gom-ets) en snelle, ritmische schetsen in houtskool en Oost-Indische inkt. Zij gebruikt deze technieken en werkwijzen door elkaar.

Zo schildert zij de ene dag, tekent de volgende dag musici in het Concertgebouw, of bij de Nationale Opera, tekent model op haar atelier, of dieren in de dierentuin. Door deze afwisseling in zowel techniek als werkwijze, nu eens zwart/wit dan weer in kleur, nu eens spontaan en direct, dan weer weloverwogen, schept zij voor zichzelf afstand tot de werken in wording, zodat zij er een frisse kijk op houdt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Ingeborg Oderwald in haar atelier in Amstelveen tijdens de jaarlijkse Atelierroute in oktober 2015


In het Reghthuys laat Ingeborg Oderwald tekeningen in pen en houtskool zien van musici die dinsdags optreden tijdens lunchconcerten in de hal van de Nationale Opera & Ballet (Stopera) in Amsterdam. Als 'artist in residence' tekent zij ze zowel bij de repetitie als bij het concert. Een selectie van deze tekeningen werd in 2015 in de foyer van de Nationale Opera tentoongesteld.

Hieke Meppelink is beeldhouwster en sopraan. Door haar ervaring als zangeres vormen de klassieke liedkunst en poëzie een belangrijke inspiratiebron. Zelf zegt zij hierover: "Meestal werk ik vanuit een idee, een concept, dat vaak gevoed is door de klassieke vocale muziek. Al zingend zie ik soms beelden voor mij, krijg ik inspiratie, word ik aangeraakt. Boetseren is voor mij als zingen in klei, datgene in materie zichtbaar proberen te maken dat in eerste instantie onzichtbaar lijkt. In dit scheppingsproces is transformatie het sleutelwoord. In de zangkunst is dat het omvormen van een gevoel tot een vluchtige klank en in wezen ervaar ik beeldhouwen als een soortgelijk proces, ditmaal echter in een vaste, blijvende materie: oermaterialen als klei en brons."

In 2009 toonde het Stedelijk Museum Zwolle een overzicht van haar werk en verscheen haar monografie onder de titel 'Gesmolten klank, gestold geluid'. Op uitnodiging van de Provincie Noord-Holland exposeerde Hieke, samen met Ingeborg Oderwald, in het historische pand Paviljoen Welgelegen te Haarlem, de zetel van de Provinciale Staten Noord-Holland. Ook deze expositie had als thema muziek.

Zondag 21 februari 2016 wordt een bijzondere expositiedag!

Want dan tekenen Ingeborg Oderwald en Hieke Meppelink in het Reghthuys. Niet alleen, maar met een aantal tekenaars uit de groep Modeltekenen aan wie het Reghthuys al jaren onderdak biedt. Een aantal muzikanten van de Nieuwkoopse muziekformatie Fiddler's Green staat model en brengt tegelijkertijd Ierse songs en balladen ten gehore. U bent welkom van 13.00 tot 16.00 uur om te komen kijken én luisteren. De toegang is vrij. Om ca. 16 uur sluiten wij af met een vernissage, waarbij beide kunstenaars u ook iets over hun werk zullen vertellen. Adres: Culturele Vereniging ’t Reghthuys Reghthuysplein 1, 2421 BE NieuwkoopAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.