Bijgewerkt: 21 juli 2024

Expositie van Mart Visser 'Artwork' geopend in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt / Amstelveenweb
16-10-2014

17 oktober 2014 t/m 07 december 2014

Op donderdagavond 16 oktober 2014 werd de expositie van Mart Visser 'Artwork' geopend in Museum Jan van der Togt in Amstelveen

Sinds Mart Visser (1968) een potlood, of penseel kan vasthouden, tekent hij hoofden. De expressie van het gezicht in al zijn vormen is wat hem boeit. De kracht van een persoonlijkheid maakt het individu op het doek. Visser wordt geïnspireerd door zijn ontmoetingen en laat daarbij zijn intuïtie de vrije geest. Hij start met een blanco doek, niet wetende wat het gaat worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De verbouwde ingang van het Museum Jan van der Togt met de ontwerpen van Mart Visser


Zijn werk als couturier en modeontwerper gaat over het aankleden van individuele vrouwen. De kracht van zijn werk ligt in de persoonlijke aandacht voor iedere vrouw die zijn creaties draagt. Hij leeft zich in en vertaalt zijn intuïtieve idee voor haar naar een driedimensionale creatie. Structuur, reliëf, textuur en techniek versterken het ontwerp. Dezelfde ingrediënten past Mart Visser toe in zijn Artwork.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De grote zaal van het museum ziet er ook weelderig uit


Portretten in de ruige en abstracte opzet, zoals Visser deze schildert staan in schril contrast met zijn modernistische en fijne belijning van zijn haute couture. Het kleurenpalet en dynamische diversiteit aan materialen waarbinnen Visser creëert zijn de enige overlappingen met zijn collecties. Nachtblauw, gradaties in zwart/wit/grijzen, donkeroranje, oker en een parade aan vergrijsde tonen. “Een tijd lang bedacht ik per doek een naam, maar dat vind ik toch té demanding. Mijn interpretatie is wat kunst maakt voor de ander. Ik vind het interessant om te zien, hoe en welke keuzes mensen maken in mijn werk.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Presentatrice Eva Jinek opent, natuurlijk in een creatie van Mart Visser met haar toespraak de expositie. Veel mensen hebben dit moment gemist, aangezien de opening een half uur eerder plaatsvond. De reden hiervoor was, dat Eva's partner Freek Vonk, voor de Gouden Stuiver was genomineerd en hierdoor moest zij heel snel naar de gala avond in het Koninklijk Theater Carré. Helaas hij won de prijs niet……
Vissers privécollectie bestaat grotendeels uit portretten; van klassieke stukken uit de 14de eeuw en beeldhouwwerken tot fotografie en modern. “Als toeschouwer omring je jezelf met de stilte die de persoon uitstraalt op een doek; je gaat er als het ware in op. Op deze manier kijk ik ook naar een persoon; de contouren, de rimpels en de vlakversiering van het gezicht. Eén enkele wijziging van een lijn verandert al direct de blik, of uitdrukking van het gezicht. De afdruk van een gezicht of juist de speling met schaduw waardoor de contouren van het gezicht maar gedeeltelijk zichtbaar zijn; dan wordt een beeld voor mij interessant.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De aanwezigen luisteren naar de openingstoespraak


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Couturier Mart Visser volgt met interesse de toespraak van Eva Jinek. Zijn werk als couturier en modeontwerper gaat over het aankleden van individuele vrouwen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Fotocollage van Mart Visser in een van de zalen van het museum


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De nieuwe collectie van Mart Visser


Als couturier heeft Mart Visser een belangrijke positie in Nederland verworven met een grote naamsbekendheid. Hij is, sinds het introduceren van zijn eigen couturelabel in 1993, een veelbesproken exponent in Nederland van een nieuwe generatie couturiers. Met klanten uit het economische, sociale, politieke en culturele, leven is hij veelzijdig georiënteerd.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00, zaterdag en zondag: 13.00 – 17.00. De expositie is geopend van 17 oktober 2014 t/m 07 december 2014.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.