Bijgewerkt: 2 maart 2024

Expositie van Peter Blokhuis in Museum van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum van der Togt
07-10-2010

Peter Blokhuis in Marrakech

28 oktober t/m 5 december 2010

Peter Blokhuis (1938) is één van de meest vooraanstaande schilders van de moderne kunst in  Nederland, hoewel hij zelden de publiciteit zoekt. De tentoonstelling van Peter Blokhuis omvat tekeningen en schilderijen die gemaakt zijn in de laatste halve eeuw.

Deze zijn vooral geïnspireerd door zijn ervaringen in de stad Marrakech. Daarnaast is er ander werk van hem te bewonderen naar aanleiding van zijn bezoeken aan o.a.  New York, Beiroet, Egypte en Buenos Aires.

Zijn onderwerpen vond hij in deze steden vooral aan de zelfkant van de maatschappij. Zijn werk getuigt van medeleven met zijn modellen, die hij “de verschoppelingen van de gemeenschap” noemt. Vooral Marrakech en met name de ommuurde oude stad heeft hem geïnspireerd.

Blokhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Peter Blokhuis: Wachten in Marrakech


Hij kwam hier bij toeval voor het eerst in 1961. Zijn atelier grensde aan de Mellah, de Joodse wijk met een begraafplaats, waar de allerarmsten in een paar kleine huisjes tussen de graven woonden. Hij noteerde “Ik zag daar Middeleeuwse taferelen, maar voor een beginnend kunstenaar zeer schilderachtig”.

Sindsdien is de kunstenaar nog vele malen teruggeweest. Zo ook in 2009. Daar komt hij bij Sidi Bel Abbes, een moskee voor blinden en slechtzienden. In zijn dagboek schrijft de kunstenaar hier iets over zijn techniek: “Ik begin te tekenen met een 3-B potlood, kneedgum en later soms wat aquarelverf die ik direct uit de tube aanbreng, erbij witte acrylverf en papier van 48 x 32 cm.

Ik teken een figuur en als het zachtjes begint te regenen vermengen de druppels zich met het potlood waarmee ik de achtergrond probeer te tekenen. Het geeft een mooie structuur”. Zijn modellen geeft hij geld. Belangrijk in zijn tekenen zijn de expressie. Een hand voor het gelaat, een afwerend gebaar, een oogopslag, de berusting, hoe ze voor zich uit staren, de uitzichtloosheid.

Veel minder belangrijk is de kleding, een mantel of een hoofddoek. De verhoudingen moeten natuurlijk ook enigszins kloppen. Deze thema's, abstracte begrippen, worden door Peter Blokhuis figuratief uitgebeeld, opgehangen aan het straatbeeld van Marrakech.

Hier, omdat die juist in deze stad zo duidelijk zichtbaar aanwezig zijn en aanleiding geven deze te tekenen of te schilderen. Maar het had evengoed kunnen plaatsvinden in New York, met name in het Grand Central Station, waar hij ook veel getekend heeft.

Naast het werk van Peter Blokhuis is er in het museum een fotoreportage van de Haagse fotograaf Piet Gispen over de stad Marrakech.  Tegelijkertijd is er in de reeks “Inspiratie” een boek uitgegeven bij uitgeverij Waanders over het werk van Peter Blokhuis in Marrakech met foto's van Piet Gispen en tekst van John Sillevis. Deze uitgave en tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de “Van Vlissingen Art Foundation”.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.