Bijgewerkt: 19 april 2024

Expositie van Vlaar en Boorsma in Wester-Amstel is geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
17-09-2014

De gezamenlijke expositie van Maria Vlaar en Ybelle Boorsma werd op zondagmiddag 14 september 2014 in buitenplaats Wester-Amstel geopend. Het werk van Maria Vlaar rust op drie pijlers. Olieverf schilderijen van poppen als figuranten, waarmee zij haar kritische kijk op de vrouw en haar vele gedaanten laat zien. Geschilderde portretten, mysterieus en ingetogen, maar ook analytisch en strak. En vrij werk, abstract en waarvoor zij ook gemengde technieken gebruikt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Ineke, de buurvrouw van Ybelle Boorsma opent de gezamenlijke tentoonstelling. Zij woont sinds 20 jaar naast Ybelle


Maria over haar werk: 'In mijn werk gaan lieflijkheid en turbulentie hand in hand. De portretten laten zien, dat analytisch en strak ook mysterieus en ingetogen kan zijn. De poppen zijn de figuranten in mijn verhaal. Met hun schone schijn onthullen ze een kritisch beschouwde werkelijkheid. Mijn vrije werk in gemengde techniek ontstaat, als ik de buitenwereld heb verlaten.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Maria Vlaar poseert voor een van haar schilderijen: Tropische verrassing


Als Maria schildert in olieverf volgens de klassieke techniek, dan werkt ze meestal met onderschildering en brengt ze daarna geglaceerd meerdere lagen op. Bij de gemengde techniek werkt ze met gebruikmaking van blockprint, aquarel, pastel. Maar ook met metaal en stof. De thema’s, waarmee ze werkt zijn vaak maatschappelijk dan wel spiritueel. Maria voelt zich geïnspireerd door de Vlaamse primitieven, een groep kunstschilders uit de lage landen van de 15de en begin 16de eeuw, voornamelijk werkzaam rond de bloeiende steden Brugge en Gent.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Estella de dochter van Maria Vlaar speelt op de dwarsfluit een muziekstuk van Claude Debussy.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

In de tentoonstellingszaal van Wester-Amstel volgen de bezoekers de openingstoespraak


De interesse van Ybelle Boorsma in het menselijk lichaam en de mogelijkheden die het heeft tot expressie maakt, dat zij verknocht is aan model-boetseren. Haar beste beelden laat zij in brons gieten. Beeldhouwen is een tweede passie van haar. Zij ontdekt bij elke slag als het ware het beeld, dat in de steen verpakt zit. “Dat raakt mij en hierdoor krijgt het beeld diepgang en wordt het goed”.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Ybelle Boorsma naast haar beeld: Anna


De bronzen beelden zijn gemaakt ‘naar model’, eerst in zwarte was. Vervolgens gaan zij naar de bronsgieter, waarna zij ze zelf patineert. De stenen beelden ontstaan meer uit gevoel. Hierbij gaat Ybelle uit van een idee, dat later wordt aangepast aan wat de steen te bieden heeft.

Ybelle gebruikt was, omdat het zacht, kneedbaar en vervormbaar is. Zij kneedt het net zo lang, tot ze er tevreden mee is. Met steen is dit anders. Daar duikt ze als het ware steeds verder in en zo ontstaat de vorm. Haar bronzen beelden zijn vaak vrouwenfiguren, soms rustig, soms meer uitdagend van vorm. De stenen beelden hebben allemaal ronde vormen, vaak op de een of andere manier verstrengeld. Ybelle’s werk is figuratief en abstract.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het koor zingt tijdens het miniconcert 'Een Nachtegaal in Echternach'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Veel mensen, vrienden, kennissen van Ybelle en Maria en cultuurliefhebbers kwamen naar Wester-Amstel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Maria Vlaar: Delen en Helen - monoprint/ aquarel op paneeltjes op staal 70x100


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Maria Vlaar: En Plein Publique - olieverf


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Beeldhouwwerk van Ybelle Boorsma


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een bijna doorzichtig beeldhouwwerk van Ybelle Boorsma


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een exotische danseres van Ybelle Boorsma




Het was een mooie zomerse zondag en er kwamen veel mensen naar de tentoonstelling. Iedereen werd voorzien van een drankje en toen was het tijd voor de opening. Ybelle heette iedereen welkom en vertelde dat dit de tweede tentoonstelling was van Maria en haarzelf. Na deze inleidende woorden kreeg Ineke, de buurvrouw van Ybelle, het woord en haar speech was erg goed gaf een duidelijk beeld over de dames en hun werk. Aan het eind opende zij de tentoonstelling en proostte op het succes. Vervolgens volgde er nog een mini concert. Als eerste speelde Stella, de dochter van Maria Vlaar een voor buitenstaanders zeer ingewikkeld muziekstuk van Louis Fleury: Syrinx op de dwarsfluit. Daarna zong een geïmproviseerd koor, inclusief Maria zelf, nog een aantal liederen onder pianobegeleiding. Al met al cultuur ten top. En toen was de tentoonstelling echt geopend en werd iedereen weer voorzien van een drankje en heerlijke hapjes. De beelden en schilderijen zijn zeer de moeite waard om te bekijken, dus ga naar Wester-Amstel want de tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 28 september 2014.

Adres: Wester-Amstel Amsteldijk Noord 55 1183 TE Amstelveen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.