Bijgewerkt: 25 juni 2024

Expositie van kunstschilderes Ans Bakker-van der Pluijm geopend in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb/Museum Jan vd Togt
17-04-2016

Op de prachtige lentedag, zondagmiddag 17 april 2016, werd de overzichtstentoonstelling van de Amstelveense kunstschilderes Ans Bakker-van der Pluijm (82) onder enorme belangstelling geopend. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van Ans Bakker-van der Pluijm, die ervoor zorgdroeg, dat er genoeg geld werd ingezameld, om in het mooiste museum van Amstelveen, het Museum Jan van der Togt, een selectie van haar werken tentoon te stellen. Op de dag zelf werd ook een boek gepresenteerd met de titel 'Verscholen herkenbaarheid', naar aanleiding van haar 80ste verjaardag. De kunstenares moet veel familie en vrienden hebben, want het museum liep vol met enthousiaste toehoorders. Ook waren er veel kunstenaars aanwezig en Herbert Bos, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen. De werken hangen niet alleen in de zaal beneden, maar ook boven zijn haar schilderijen te zien.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ans Bakker - van der Pluijm ontvangt haar gasten en poseert voor de foto voor haar schilderij 'Aleppo'
bij de ingang van het museum


Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van het museum, heette iedereen welkom en gaf het woord als eerste aan Jan Verschoor, voormalig directeur, aangezien hij nog samen met Ans Bakker de tentoonstelling heeft voorbereid. Hij zei, dat de schilderijen met een vrachtwagen werden gebracht en eigenlijk niet wist, waar alles moest komen te hangen, aangezien het zoveel werken waren. Maar alles is prachtig tentoongesteld op slechts drie werken na, daar was geen plaats meer voor. Na zijn speech kreeg Jan Schipper het woord. Helaas sprak hij niet zo duidelijk in de microfoon, waardoor veel van zijn verhaal aan de luisteraars voorbijging.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van het museum verwelkomt alle aanwezigen en geeft het woord aan Jan Verschoor


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Jan Verschoor, tegenwoordig adviseur van het museum aan het woord


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Jan Schippers een oude vriend van Ans Bakker - van der Pluijm vertelt over zijn verbindingen met de kunstenaar


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Veel vrienden van de kunstenaar zijn naar het museum gekomen


Vervolgens kreeg mevrouw drs. Mirjam van ’t Veld, burgemeester van Amstelveen het woord. Zij had zich verdiept in het boek van Ans Bakker en vervolgens haar werken bestudeerd en zo kreeg zij goed zicht in de manier van schilderen, wat te zien en hoe te interpreteren. De burgemeester heeft thuis een werk van de Kunstuitleen hangen, maar heeft al met de directeur besproken, dat dit nu wel gewisseld kan worden voor een werk van Ans Bakker die daar zichtbaar geroerd door was. Vervolgens opende de burgemeester officieel de tentoonstelling.

Het boek, ‘Verscholen herkenbaarheid’ geeft een overzicht van het oeuvre van Bakker-van der Pluijm en kent veel afbeeldingen van haar schilderijen. Beeldend kunstenaar Annette van Waaijen heeft de vormgeving van het boek verzorgd.

Anna Rahiman, projectmanager van de Kunstuitleen Amstelveen schreef over het werk van Ans Bakker-van der Pluijm: 'De schilderijen geven meer een impressie van de werkelijkheid, dan dat zij naar de werkelijkheid zelf verwijzen.’ ‘Elk schilderij is het resultaat van een lange zoektocht’, zegt Ans. De vorm lijkt bijna een voorwendsel: het gaat om een idee, een gewaarwording, een gevoel op het doek te krijgen. Waar de verhalen die zij schildert vandaar komen, is niet precies te zeggen. Het één roept het andere op, ideeën en associaties ontstaan al schilderend. Zij laat haar composities meestal zonder vooropgezet plan ontstaan op een fond van gedempte kleuren. Hierdoor groeien vormen en kleuren. In een aantal doeken lijken het tafels, waarop iets staat, of ligt, maar tegelijkertijd kunnen het soms ook landschappen zijn. Ans heeft een Venetiaanse / Toscaanse periode gehad, hoofdzakelijk over Florence. En wat er nu zal ontstaan is nog niet duidelijk. Juist door het ongewisse in haar schilderijen kan er spanning ontstaan, dan weet en ziet zij plots dat het klaar is en geen streek verder moet schilderen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ans Bakker - van der Pluijm, Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen en haar echtgenoot Harald luisteren naar het verhaal


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen aan het woord


Het voorwoord van haar boek werd door prof. dr. Ruud Lapré emeritus hoogleraar Gezondheidszorgbeleid en Economie geschreven met de titel: Warme abstractie…het straalt je tegemoet. 'Je bladert door het boek, bekijkt de afbeeldingen en voelt, hoe de warmte ervan af straalt. Ans Bakker weet, hoe zij de kijker moet verleiden tot het plezier van het kijken. Kunst kan het leven veraangenamen en dat is wat het werk van haar doet. In dat opzicht is het oeuvre uitnodigend en de zintuigen behagend. Ik spreek in dit voorwoord niet voor niets van warme abstractie. Met behulp van de middelen, waarover Ans als beeldend kunstenaar beschikt, uit zij die in de klassieke kijkwijzer van kleur, compositie en gebruikte vormen. Het samenspel daarvan vindt bij haar harmonie en de rust van gevonden evenwicht. Het doet dat met subtiele mengkleuren. Met spannende en steeds goed gebalanceerde composities. En met fantasierijke objecten die te raden overlaten om bij ieder opnieuw kijken de interesse vast te houden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ans Bakker - van der Pluijm: 'Florence' -75x75 cm olieverf op doek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Veel schilderijen van Ans Bakker - van der Pluijm zijn op de bovenverdieping in de zaal opgehangen


Want wat een kleuren! Kleuren die steeds andere dingen met je doen. Wat de objecten betreft dringt de vraag zich op: Waar kijk ik eigenlijk naar? Ik zie voorwerpen die niet bestaan. Of toch wel? Dan de compositie: Waarom plaatst ze die uit het creatieproces ontsproten artefacten juist zó op het doek? Zo onopvallend opvallend. Bij nadere bekendheid met haar werk ontpoppen ze zich steeds meer als specifiek Ans Bakker, met een eigen signatuur. Zoekt zij daarin symboliek, verborgen bedoelingen, of is het samenvattende geheel van haarhandschrift er 'zo maar', louter om het plezier van de vrijheid van de kunst? – aldus een klein quote van het voorwoord van de heer Lapré. (De rest kunt u zelf in het boek lezen en hier kunt u het bestellen).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Ans Bakker - van der Pluijm: 'Langs de rivier bij nacht' 110 x 100 cm olieverf op doek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De boekomslag van het boek over het werk van Ans Bakker - van der Pluijm: 'Verscholen herkenbaarheid'


Ans Bakker-van der Pluijm (1934) woont en werkt al meer dan 40 jaar in Amstelveen. Van 1980 - 1985 genoot zij haar opleiding schilderen en grafiek aan de Gerrit Rietveld Academie. In 1986 kreeg Bakker-van der Pluijm haar eerste tentoonstelling in Zandvoort. Daarna volgden vele exposities in Nederland, waaronder in het Cobra Museum en Museum Jan van der Togt. Ook in het buitenland is ze succesvol met exposities in onder meer Hongarije, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten.Na alle lovende woorden en het uitreiken van diverse boeketten werden er nog heel veel mensen bedankt. Toen kon iedereen nog eens rondlopen met een drankje en de kunstwerken bekijken. De redactie van Amstelveenweb.com ging snel naar huis, om te zorgen dat een verslag van deze opening zo spoedig mogelijk op het web kon worden geplaatst. Veel kijkplezier gewenst en wilt u de werken zelf bekijken, ga dan naar: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen.

Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.