Bijgewerkt: 2 mei 2024

Extra vragen 50PLUS-Amstelveen over Wmo-huishoudelijke hulp ouderen

Nieuws -> Politiek

Bron: 50PLUS-Amstelveen
14-10-2023

In september 2023 gestelde vragen van 50PLUS Amstelveen aan het College B en W over het uitblijven van huishoudelijke hulp zijn nog geen antwoorden ontvangen. 50PLUS ontvangt echter berichten dat het ook buíten vakantieperiodes aan hulp ontbreekt. Daarom stelt Emiel Sjaardema extra vragen over de planning daarvoor en over het innen en terugstorten van de maandelijkse vergoeding.

Structureel probleem. Kregen ouderen eerder iedere week huishoudelijke hulp, nu is vaak niet duidelijk wanneer het volgende bezoek van de hulp zal zijn. Een planning wordt niet afgegeven en het kan dus zomaar zijn dat men wekenlang geen hulp ontvangt.

Foto Amstelveen
(Foto 50PLUS Amstelveen - 2023)

Emiel Sjaardema fractievoorzitter van 50Plus-Amstelveen

Criteria voor toekenning hulp. Op 18 september 2023 stelde 50PLUS een aantal vragen die duidelijk moeten maken wie bijvoorbeeld de urgentie en planning bepaalt, en op basis van welke criteria. Daarnaast wilde de fractie weten of er extra acties lopen om dit probleem structureel op te lossen.

Geen hulp, niet incasseren. De extra vragen die nu als aanvulling worden gesteld hebben te maken met de vergoeding. Zo wordt het college van B en W gevraagd of het bekend is met het gegeven dat, ondanks het niet leveren van huishoudelijke hulp, de maandelijkse inning van € 19 gewoon doorloopt. Ook stelt de fractie dat het innen van dat bedrag automatisch teruggestort zou moeten worden aan cliënten wanneer er geen hulp is geleverd.

Bijdrage gemeente. Als de inning inderdaad doorloopt hoe zit het dan met de bijdrage die door de gemeente wordt verstrekt? Op basis waarvan vindt de vergoeding plaats: is dat op daadwerkelijk gerealiseerde uren of vooraf ingeplande uren?

Daarnaast vraagt 50PLUS zich af hoe de inning versus vergoeding inzichtelijk wordt gemaakt. De bijdrage wordt immers gewoon geïnd waardoor het lijkt of alle huishoudelijke werkzaamheden worden uitgevoerd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.