Bijgewerkt: 25 juli 2024

Feestelijk slotavond NL leest bij Bibliotheek Amstelland

Nieuws -> Cultuur

Bron: Bibliotheek Amstelland
20-11-2012

Eén maand, één boek en één auteur. Heeft u het boek 'De donkere kamer van Damokles' gelezen en wilt u erover meepraten? Kom dan naar de feestelijke slotavond van de Bibliotheek Amstelland. Onder het genot van een drankje kunt u meepraten en meedenken over ‘De donkere kamer van Damokles’ van W. F. Hermans. Onder professionele begeleiding van onze medewerkers gaan we de discussie aan. Iedereen is welkom!

Hermans Amstelveen
(Foto CPNB via Bibliotheek Amstelland - 2012)

Willem Frederik Hermans (1921-1995) was een Nederlands fysisch geograaf die vooral bekend is geworden als schrijver


‘De donkere kamer van Damokles’ vertelt het verhaal van sigarenhandelaar Osewoudt die in de Tweede Wereldoorlog voor zijn dubbelganger, verzetsman Dorbeck, gewillig opdrachten uitvoert. Het boek zorgt al sinds het verschijnen (1958) voor een levensgroot interpretatieprobleem. Na de bezetting wordt Osewoudt gekwalificeerd als landverrader, want Dorbeck lijkt niet te bestaan. Bestaat Dorbeck wel of heeft Osewoudt hem verzonnen?

Is hij Osewoudts superego? In hoeverre is Osewoudt zelf verantwoordelijk voor zijn daden? Wie ben je als iedereen je ziet als een verrader en een leugenaar, bestaat er wel zoiets als waarheid en werkelijkheid? Om dergelijke vragen gaat het in dit huiveringwekkende boek, dat uitgroeide tot Hermans’ meest gelezen en bejubelde roman.

In de maand november ligt er een gratis exemplaar van het boek voor bibliotheekleden klaar in het kader van Nederland Leest. Claudia de Breij schrijft de lofrede op het boek.

Dinsdag 27 november, 20.00 - 21.30 uur Stadsplein Amstelveen. Toegang gratis, maar wel van tevoren reserveren. Dit kan zowel online als in één van de Amstelland bibliotheken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.