Flinke stijging chlamydia en gonorroe in regio Amsterdam
Nieuws -> GezondheidBron: GGD Amsterdam
31-03-2010
Het aantal gevallen van chlamydia en gonorroe onder heteroseksuele mannen en vrouwen in de regio Amsterdam is in 2009 sterk toegenomen. Opvallend is de stijging van gonorroe onder heteroseksuele mannen: ten opzichte van 2008 steeg die met 80 procent naar 27 per 1000 consulten. Dat blijkt uit de jaarrapportage 2009 van de soa-polikliniek van de Amsterdamse GGD die vandaag zijn verschenen.
Soa-polikliniek
In 2009 werden 26.000 nieuwe consulten verricht op de soa-polikliniek van de GGD Amsterdam, een afname van 7% ten opzichte van 2008. Oorzaak van deze daling is dat de polikliniek is overgegaan van een inloop- naar een afsprakenspreekuur met een verscherpt toelatingsbeleid.
Door dit nieuwe beleid kan de kliniek zich steeds aanpassen aan de actuele ontwikkelingen en zich specifieker richten op mensen met een verhoogd risico. Door voortdurende analyse in welke groepen het soa probleem het grootst is, komen de juiste groepen binnen en is het percentage gevonden soa hoog (16%). Van de nieuwe consulten was 39% vrouw, 32% heteroman en 29% mannen die seks hebben met mannen (MSM).
Gonorroe
Opvallend is dat het aantal diagnosen gonorroe ten opzichte van 2008 sterk is toegenomen met een stijging van 31%, na jaren stabiel te zijn geweest. Vooral bij heteromannen steeg gonorroe met 80% naar 27 per 1000 consulten. Bij vrouwen was de stijging 33% in tegenstelling tot MSM, waar de stijging slechts 7% bedroeg. Bij MSM komt gonorroe nog steeds bijna vijf keer zo vaak voor als bij heteromannen en vrouwen.
Het is niet duidelijk wat de verklaring is van de stijging van gonorroe. Voor het medicijn waarmee gonorroe voorheen met voorkeur werd behandeld, ciprofloxacine, is inmiddels bijna 50% niet meer gevoelig. Uit onderzoek door de soa-polikliniek bij MSM met gonorroe komt naar voren dat steeds vaker bacteriën worden gevonden waarbij ook verminderde gevoeligheid bestaat voor het huidige medicijn van eerste keuze, cephalosporine. Dit is een zorgelijke ontwikkeling.
Chlamydia
Chlamydia werd in 12% van de consulten gevonden, net als in 2008, en was daarmee de meest gestelde diagnose. Voor chlamydia in de groep vrouwen en heteromannen is de prevalentie in de laatste vijf jaar niet zo hoog geweest (ondanks het screeningsonderzoek CSI), terwijl die bij MSM juist is gedaald. Het aantal diagnoses chlamydia per 1000 consulten was in 2009 ten opzichte van 2008 bij vrouwen met 4% toegenomen, bij heteroseksuele mannen met 16% toegenomen en bij MSM met 19% afgenomen.
Syfilis
De diagnose infectieuze syfilis werd 223 maal gesteld, een daling van 19% ten opzichte van 2008. Hiermee lijkt syfilis weer terug op het niveau van ongeveer 230 infecties per jaar; zoals dat jaarlijks tussen 2002 en 2007 werd gezien.
HIV
Het actieve hiv-testbeleid (opting out) werpt zijn vruchten af: 98% laat zich testen op hiv. Er werden 146 keer nieuwe hiv-infecties gevonden, een lichte daling ten opzichte van 2008.
Stabilisatie soa onder MSM
Onder MSM lijkt zich juist een stabilisatie / lichte daling van soa voor te doen. Dit kan mede verklaard worden door de speciale spreekuren die de soa-polikliniek heeft voor (hiv positieve) homomannen die regelmatig op soa worden nagekeken. Door mannen vaker te testen, neemt het percentage positieve testen af.
Uitbreiding met ‘Sense’-spreekuren
Uit de cijfers blijkt dat er nog steeds veel aandacht nodig is voor goede soa-bestrijding. Daarom is het belangrijk dat preventie sterk gekoppeld is aan de soa-zorg. De soa-polikliniek heeft inmiddels haar aanbod verbreed en speciale seksualiteit-spreekuren (“sense”) opgericht voor hulpvragen op het gebied van seksualiteit, anticonceptie, ongewenste zwangerschap en seksueel geweld.
SOA?
Een seksueel overdraagbare aandoening (soa), is een ziekte, die vooral wordt overgedragen door seksueel contact. Lees meer over SOA’s op de website van GGD Amsterdam