Bijgewerkt: 26 februari 2024

Foto expositie Paul Huf in Schouwburg

Nieuws -> Cultuur

Bron: Schouwburg Amstelven / Amstelveenweb
28-09-2007

In navolging op de foto-exposities van Corb!no (2004-2005) en Anne-Wil Blankers, een hommage aan een groot actrice, door theaterfotograaf Pan Sok (2006-2007) maakt Schouwburg Amstelveen weer een bijzondere tentoonstelling mogelijk.

Vanaf september 2007 worden theaterfoto's van Paul Huf en videowerken van de kunstenaars Yasmijn Karhof, Judith Kuijpers, Chok Wah Man en Miriam Kuijpers geëxposeerd.De expositie werd op vrijdagavond 28 september 2007 in de Schouwburg Amstelveen geopend door Dominique Deutz, directeur Schouwburg, Jan Verschoor, directeur Museum Jan van der Togt en door wethouder Financiën en Cultuur van de gemeente Amstelveen, Frans Hellendall.

Dominique Deutz  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Dominique Deutz, directeur van de Schouwburg Amstelveen tijdens haar toespraak

Directeur van de Schouwburg Amstelveen heette de aanwezigen hartelijk welkom. Daarna hield Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt zijn toespraak. De heer Verschoor sprak over zijn connectie met Paul Huf. Hij vertelde een verhaal over Jan van der Togt en Paul Huf, toen hij een hele mooie foto van Van der Togt had gemaakt.

Hellendall  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Frans Hellendall, wethouder cultuur vertelt over Paul Huf


Daarna kreeg wethouder Frans Hellendall de microfoon en sprak ook over de kunst van de fotograaf:

Dames en Heren,

Paul Huf stond bekend als een glamour fotograaf. De samensteller van deze tentoonstelling, Frank Glim, vindt hem daarom goed bij Amstelveen passen. Een uitspraak die ik niet ga tegenspreken.

Schouwburg  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

De gasten werden verwend met drankjes, soep en hapjes


Ik waardeer het bijzonder dat de Schouwburg aandacht besteedt aan andere kunstvormen dan theater. Zoals u weet is de gemeente Amstelveen een groot voorstander van samenwerking met andere disciplines. Deze fototentoonstelling en zeker de jaarlijkse expositie van Amstelveense kunstenaars in samenwerking met de Kunstuitleen passen daarbij. Sinds de verbouwing lenen de wanden van de Schouwburg zich daar ook voor. En uiteraard past dit in het concept van de Schouwburg van een prettige en culturele sfeer creëren bij het theaterbezoek, onder het motto 'uit en toch thuis'.

Jan Verschoor  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Jan Verschoor, directeur van het Museum Jan van der Togt, vertelt over hoe Paul Huf een foto van Jan van der Togt maakte


De stijl van Paul Huf was vanaf zijn start in de jaren veertig vernieuwend: geen standaard foto meer, maar een speciaal geselecteerde setting, passend bij de persoon. En geen onnatuurlijke houding of gezichtsuitdrukking, maar zo naturel mogelijk. Uiteraard zien wij dit terug in deze tentoonstelling.

Maar er is daarnaast nog iets bijzonders: deze foto's tonen vrijwel allemaal artiesten die op het moment van fotograferen nog niet zo bekend waren. Als kijker worden we daardoor in verwarring gebracht. Het gezicht komt ons vaak bekend voor, maar wij weten meestal toch niet meteen wie het is.

Daarnaast is er iets met de uitdrukking van de artiesten: die is anders dan die ons van latere leeftijd voor ogen staat. Hier staan zij nog aan het begin van hun carrière. Vaak zie je iets van de ambitie om een ster te willen worden. Zij willen er duidelijk goed op staan. Maar daar doorheen ook iets van onzekerheid, twijfel; ga ik het wel echt maken?

Daarom vind ik het een zeer geslaagde tentoonstelling. Daarvoor wil ik mijn dank uitspreken aan Frank Glim -kantoor voor actuele kunst en het Prins Bernhard fonds voor hun bijdrage.

Tot slot vraag ik graag uw aandacht voor de gelijktijdige presentatie van bijzondere videowerken van de kunstenaars Mirjam Kuijpers, Yasmijn Karhof, Judith Kuijpers en Chok Wah Man, ook zeer de moeite waard.

Daarmee wil ik de tentoonstelling officieel voor geopend verklaren. Ik wens u veel kijkgenoegen.

Dank u wel.

Bonny Huf   Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Peter Paul Huf, de zoon en Bonny Huf, de vrouw van de fotograaf luisteren naar de toespraken


De expositie in Schouwburg Amstelveen bestaat uit een selectie van tien foto's uit het archief van Paul Huf. Op de foto's staan jonge bekende Nederlanders in de kracht van hun leven en carrière.

De bezoeker zal de geportretteerde lang niet altijd herkennen, maar wel de ambitie en tegelijkertijd de kwetsbaarheid opmerken. De gefotografeerden wisten immers nog niet of hun talent zich zou kunnen blijven ontwikkelen. De foto's beschikken daarnaast over een autonome schoonheid, hierdoor is het ook niet noodzakelijk de geportretteerde te herkennen.

Het fotoarchief van Paul Huf wordt beheerd door het Maria Austria Instituut in Amsterdam. De foto's zijn geprint door Peter Paul Huf. De selectie is samengesteld door Frank GLIM - kantoor voor actuele kunst.

De video’s van Yasmijn Karhof, Judith Kuijpers, Chok Wah Man en Miriam Kuijpers die te zien op de monitoren van de Schouwburg zijn erg indrukwekkend en getuigen van vakmanschap. De 2 dimensionale beelden van de video’s zijn gecombineerd met 3D animaties, wat voor de doordeweekse bezoeker een pittige ervaring kan betekenen, want de dynamische beelden genereren vreselijk onrustige filmpjes. Maar het eindresultaat is inderdaad erg indrukwekkend.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.