Bijgewerkt: 28 februari 2024

Foto's met John Lennon en Yoko Ono in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt/Wikipedia
03-04-2019

Het is 50 jaar geleden dat John Lennon en Yoko Ono hun beroemde Bed-In for Peace hielden in het Hilton hotel in Amsterdam. Door een week lang in bed te liggen en de internationale pers daarbij uit te nodigen, vroeg het pasgetrouwde koppel aandacht voor wereldvrede.

Hun kamer was versierd met teksten als 'Hair Peace' en 'Bed Peace' en afbeeldingen van het vredesteken. Fotograaf Nico Koster was getuige van deze historische honeymoon. Museum Jan van der Togt toont zijn fotoserie van 4 april tot en met 5 mei 2019.

Bed-Ins For Peace: Terwijl de Vietnamoorlog in 1969 woedde, hielden John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono twee weken lang Bed-Ins for Peace, één in het Hilton Hotel in Amsterdam en één in Fairmont The Queen Elizabeth in Montreal, die elk bedoeld waren als niet-gewelddadige protesten tegen oorlogen en experimentele tests van nieuwe manieren om vrede te bevorderen. Het idee is afgeleid van een 'sit-in', waarbij een groep demonstranten voor of binnen een inrichting blijft zitten totdat ze worden uitgezet, gearresteerd of aan hun eisen wordt voldaan.

Foto Amstelveen
(Foto Nico Koster - 1969)

John Lennon en Yoko Ono tijdens hun beroemde Bed-In for Peace actie in het Hilton hotel in Amsterdam in maart 1969


De openbare procedure werd gefilmd en later omgezet in een filmdocumentaire. De film Bed Peace werd gratis beschikbaar gesteld op YouTube in augustus 2011 door Yoko Ono, als onderdeel van haar website 'Imagine Peace'. Omdat ze wisten dat hun huwelijk op 20 maart 1969 een groot persevenement zou worden, besloten John en Yoko de publiciteit te gebruiken om de wereldvrede te bevorderen. Ze brachten hun huwelijksreis door in de presidentiële suite (Kamer 702) van het Amsterdam Hilton Hotel, waar ze tussen 25 en 31 maart een week lang de pers uitnodigden in hun hotelkamer, elke dag tussen 9.00 uur en 21.00 uur.Zoals de naakte cover van het album 'Two Virgins', verwachtte de pers dat ze seks zouden hebben, maar in plaats daarvan zat het echtpaar gewoon in bed, met pyjama's in John's woorden 'als engelen' - pratend over vrede met borden boven hun bed met 'Hair Peace' en 'Bed Peace'. Na zeven dagen vlogen ze naar Wenen, Oostenrijk, waar ze een persconferentie over bagisme (een satire van vooroordelen, waarbij een persoon door in een tas te leven niet op zijn of haar lichamelijke verschijning kon worden beoordeeld) hielden.

Pasen: Museum Jan van der Togt is beide paasdagen van 11.00 – 17.00 uur geopend. Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur. Toegangsprijzen: volwassenen € 11,50 13 t/m 18 jaar € 6, kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.