Bijgewerkt: 22 januari 2025

Fraudehelpdesk internet alerts week 50-2015/2

Nieuws -> Internet

Bron: Fraudehelpdesk
10-12-2015


De Fraudehelpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen, dat de Nederlandse bevolking slachtoffer wordt van fraude. Burgers en bedrijven behoeden voor oplichtingspraktijken en weerbaarder maken tegen fraude, dat is hun doel. Dat gebeurt door mensen bewust te maken van de risico’s op fraude. Zo waarschuwen ze voor frauduleuze zaken op hun site, Facebook en Twitter.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2015)

Het is heel belangrijk, hoe u uw e-mails binnenhaalt op uw computer. Vooral nu voor de Kerst zijn de malafide e-mails niet te tellen en als u niet oplet, kunt uw vervelende virussen en andere malware op uw systeem laten installeren via deze e-mails


Advies. Negeer deze berichten. Banken vragen nooit via de e-mail om persoonlijke informatie. Als u toch op de links klikt, krijgen oplichters mogelijk uw persoonlijke gegevens in handen, of u op een malwarewebsite terechtkomt. Dan kan uw computer worden geïnfecteerd met kwaadaardige software.

Valse e-mails zijn vaak niet eenvoudig te herkennen. Ze voldoen vaak aan een, of meerdere van de volgende kenmerken:

1. Ze bevatten vaak slecht taalgebruik. Denk aan slechtlopende zinnen en spel- en grammaticafouten. Let op! De trend is dat in valse e-mail steeds minder (taal)fouten voorkomen.

2. Vaak ontbreekt een persoonlijke aanhef. U wordt aangesproken als 'Geachte klant' of 'Beste heer/mevrouw'.

3. Een vaag e-mailadres, dat als verzendadres is gebruikt.

4. Oplichters willen u op een link laten klikken en gebruiken die veelvuldig. Ook plaatsen ze kleurrijke buttons.


U kunt een foute link, of knop herkennen door met uw cursor op de link te staan, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld. Zo kunt u zien, dat het webadres, waarnaar de link leidt niets met de zogenaamde afzender te maken heeft. Maar de meest gebruikte oplossing is een zogenaamde e-mail notifier. Door de vaak gratis programma’s te installeren, kunt u de binnenkomende e-mails eerst handmatig filteren en de fake e-mails weggooien, voor ze daadwerkelijk op uw systeem binnendringen. Als ze ze zijn verwijderd, dan kunt u met uw e-mail programma de echte e-mails binnenhalen. De meest gebruikte gratis e-mail notifiers zijn: POP peeper, e-Prompter, Google’s Chrome e-mail toolbar en Universal E-mailtray Notifier



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.