Bijgewerkt: 16 juni 2024

GGD-Amsterdam: Chlamydia sneltesten voldoen niet

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
06-03-2012

Een chlamydia sneltest die binnen 30 minuten een uitslag geeft en veelbelovend leek te zijn, blijkt in de praktijk toch slecht te werken. Dit is de uitkomst van een studie van de GGD Amsterdam die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. De onderzoekers concluderen, dat er op dit moment geen goede chlamydia sneltesten zijn, ook niet voor thuisgebruik, die voldoen aan de criteria van de World Health Organization (WHO).

De GGD Amsterdam onderzocht, samen met collega’s in Suriname (Dienst Dermatologie en Stichting Lobi), het AMC en de VU, de prestaties van een chlamydia sneltest. De test leek veelbelovend met een gevoeligheid van meer dan 80 procent in een eerdere studie.

chlamydia Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2012)

Uitstrijkje met ingekleurde Chlamydia bacteriën onder de microscoop


Voor het onderzoek werden tussen juli 2009 en februari 2010 ruim 900 vrouwen in Paramaribo met deze sneltest onderzocht op chlamydia in zowel hoog- als laagrisicoklinieken voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Daarnaast werd van iedere vrouw een monster naar Amsterdam gebracht om met een gangbare test op chlamydia te onderzoeken. Het resultaat van de sneltest werd vervolgens vergeleken met dat van de reguliere test. 

Lage gevoeligheid

Het onderzoek in Suriname toonde aan, dat slechts 41 procent van de vrouwen met een bewezen chlamydia infectie met de sneltest werd vastgesteld. De gevoeligheid van de test was nog lager (12,5 procent) bij de vrouwen die een infectie met weinig chlamydia bacteriën hadden.

Geen geschikte sneltesten

Ook uit eerder onderzoek van de GGD Zuid-Limburg blijkt dat er op dit moment geen geschikte chlamydia sneltesten zijn. Deze dienst evalueerde drie andere chlamydia sneltesten en vond dat de gevoeligheid van de testen tussen de 12 en 27 procent lag.

Chlamydia?

Chlamydia-infectie (van het Griekse, χλαμύδα betekenis 'mantel') is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) bij de mens veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis.

De term chlamydia-infectie kan ook verwijzen naar een infectie die veroorzaakt is door een soort die behoort tot de bacteriële familie Chlamydiaceae. C. trachomatis is alleen te vinden bij de mens. Chlamydia is een belangrijke infectieuze oorzaak van de menselijke genitaliën en oogziekten. De Chlamydia-infectie is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in de wereld.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.