Bijgewerkt: 5 december 2022

GGD breidt vaccinatie spreekuur uit

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
17-06-2010

Steeds meer zwangeren en diabetespatienten lopen risico’s op reis

Steeds vaker gaan zwangere vrouwen en mensen met een immuunziekte, zoals diabetes of hiv, op reis naar een verre bestemming. Dat blijkt uit onderzoek van het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam.

Omdat deze reizigers in het buitenland meer risico’s lopen, pleit de GGD Amsterdam ervoor dat juist deze groep zich goed voorbereidt en deskundig laat adviseren. De GGD heeft om deze reden haar spreekuren voor reizigers uitgebreid. Daarnaast is het nu voor alle reizigers mogelijk om ook op afspraak de GGD te bezoeken voor vaccinaties.

Bij het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam komen jaarlijks zo’n 25.000 reizigers voor vaccinaties en anti-malariatabletten. De GGD heeft jarenlange ervaring in het adviseren van reizigers. Belangrijk onderdeel hierbij is dat de reiziger een persoonlijk en deskundig advies krijgt. Om die reden vraagt de reizigersadviseur naar eventuele zwangerschap en onderliggende ziekten.

Sterke stijging reizigers met ziekte

Het onderzoek van de GGD onder haar bezoekers laat zien dat het aantal reizigers met een immuunziekte tussen 2001 en 2008 verdubbelde van 2.5 procent naar 5 procent. Ook gingen er in 2008 meer dan twee keer zoveel zwangere vrouwen op reis dan in 2001. Zwangere vrouwen en mensen met een immuunziekte zoals diabetes, maar ook hiv, en de ziekte van Crohn (darmziekte), hebben een verminderde afweer. Dit kan op reis bepaalde risico’s met zich meebrengen.

Zo is men bevattelijker voor vrijwel alle infectieziekten en heeft malaria bij zwangere vrouwen veel vaker een ernstig beloop. Omdat bepaalde reizen voor deze mensen worden afgeraden, is het verstandig advies in te winnen bij het vaccinatiebureau voordat men een reis boekt. Daarnaast is het belangrijk dat alle reizigers zich door middel van de juiste vaccinatie en andere maatregelen goed beschermen tegen ziekte op reis.

Uitbreiding spreekuren

Om reizigers zo goed mogelijk te kunnen bedienen heeft de GGD haar spreekuren uitgebreid. Zowel bij de GGD aan de Nieuwe Achtergracht, als bij de locatie in Amstelveen is het nu ook mogelijk om op afspraak langs te komen. Via 020 5555090 kunnen afspraken gemaakt worden.

Binnenkort is dit ook mogelijk via de website www.gezond.amsterdam.nl/reizigersvaccinatie. Daarnaast blijft in Amsterdam het inloopspreekuur bestaan, waar men dagelijks van 8 tot 10 uur altijd direct terecht kan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.