Bijgewerkt: 8 december 2021

GL-Amstelveen is eens met de Ombudsman: 'Eerst de mens, dan de regels'

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
05-06-2020

De gemeenteraadsleden van Amstelveen kregen de jaarbeschouwing over 2019 (pdf 27 pagina's) van de Ombudsman Metropool Amsterdam toegestuurd. De heer Arre Zuurmond is namelijk niet alleen de Ombudsman van Amsterdam maar ook van Amstelveen. De oproep uit het rapport is: ‘Stop het dichtregelen en geef uitvoerders de ruimte om vanuit hun professie, hart en gezond verstand te kunnen doen wat nodig is.’ De regeldruk van de overheid komt volgens de Ombudsman voort uit het onvermogen om de complexe werkelijkheid integraal aan te sturen via wetgeving en beleid. Volgens hem biedt het bestuursrecht genoeg mogelijkheden om van de regels af te wijken, maar deze ruimte wordt vaak niet benut.

Foto Amstelveen
(Foto GL-Amstelveen - 2018)

Stieneke Kruijer raadslid van GroenLinks-Amstelveen


Stieneke Kruijer raadslid van GroenLinks-Amstelveen: 'Wij zijn blij met de conclusie uit dit rapport. GroenLinks pleit al jaren voor meer ruimte voor ambtenaren om te kunnen experimenteren, vertrouwend op hun professionaliteit. Zoals in ons verkiezingsprogram staat; bij een hulpvraag moet eerst naar de mens gekeken worden en dan naar de regels.'

GroenLinks is het met de ombudsman eens dat zeker in deze coronatijd de professionals de gelegenheid moeten hebben om in complexe situaties af te mogen wijken van vastgelegde standaarden, zodat ze datgene kunnen doen wat hun hart en gezond verstand hen ingeeft. Kruijer: 'Als je in deze tijd plotseling is de bijstand komt, dan is het toch niet acceptabel dat je een kind uit huis moet zetten vanwege de strakke kostendelersnorm.' Er moet een grotere vrijheid voor professionals zijn om maatwerk te kunnen leveren en om per situatie naar oplossingen te zoeken voor de inwoners van Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.