Bijgewerkt: 26 mei 2024

GL-Amstelveen wil betaalbare huurwoningen voor lange termijn behouden

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
28-09-2018

GroenLinks-Amstelveen heeft zich in de raadsvergadering van 26 september 2018 hard gemaakt voor meer betaalbare huurwoningen in Amstelveen. De partij kwam met een voorstel om betaalbare huurwoningen 20 jaar in dezelfde prijsklasse beschikbaar te houden. Het voorstel (dat mede werd ingediend door de SP) haalde geen meerderheid, maar een stevig debat liet wel goed de verschillen in de Amstelveense gemeenteraad zien.

In de raadsvergadering stonden de problemen op de woningmarkt op de agenda. Nieuwe huurwoningen stijgen vaak vlak na oplevering, of soms al voordat ze opgeleverd worden, flink in huurprijs en worden dan onbetaalbaar voor de beoogde doelgroep. De raad stemde in met het voorstel van het college om de huur van nieuwe woningen met een huur tussen de 710 en 1100 euro voor 20 jaar te bevriezen. GroenLinks stelde voor om ook voor de goedkoopste huurwoningen, tot 710 euro huur, deze termijn van 20 jaar aan te houden, en diende daarom een amendement in om de instandhoudingstermijn van sociale huurwoningen te verhogen van 10 naar 20 jaar. GroenLinks-Amstelveen raadslid Lennart de Looze over het belang hiervan: 'De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn krankzinnig lang en ook voor middeldure huurwoningen in het lage segment (tot € 900) is er een enorm tekort. We moeten dit instrument gebruiken om de woningen in deze prijsklasse langer beschikbaar te houden voor de doelgroep.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vlnr.: Raadsleden van GroenLinks-Amstelveen Lennart de Looze, Cheimaa Aouni en fractievoorzitter Martin Kortekaas tijdens de gemeenteraadsvergadering op 26 september 2018


GroenLinks kreeg voor zijn plan om de instandhoudingstermijn te verlengen geen steun van de coalitiepartijen (VVD, D66 en PvdA). De coalitiepartijen, die weer opmerkelijk eensgezind achter de collegevoorstellen stonden, bleven erop hameren dat er juist duurdere woningen beschikbaar moeten komen, om de doorstroming te bevorderen. Het woord ‘doorstroming’ schoot bij het jonge GroenLinks raadslid in het verkeerde keelgat: 'Eenzijdig focussen op de doorstroming, zoals dit college nu al jaren doet, werkt niet om de druk op betaalbare woningen te verlichten. Je zult meerdere instrumenten moeten gebruiken. Het verlengen van de instandhoudingstermijn is er daar één van. Maar wat echt helpt, is simpel: bouwen, en dan in de prijsklassen die echt nodig zijn, betaalbare huurwoningen dus' - zegt Lennart de Looze.

Het voorstel van GroenLinks kon daarmee niet rekenen op een meerderheid binnen de Amstelveense gemeenteraad. Over de huisvesting, een van de grootste uitdagingen in Amstelveen, verschillen de meningen binnen de gemeenteraad dus flink. Lennart de Looze zegt zich ondanks de houding van het huidige college te blijven inzetten voor een toegankelijkere woningmarkt: 'Voor de mensen die al jaren aan het wachten zijn op een betaalbare huurwoning ziet het er niet goed uit met dit college. Maar als GroenLinkser zal ik blijven opkomen voor de mensen met een wat kleinere portemonnee die een woning zoeken.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.