Bijgewerkt: 1 februari 2023

GL-Amstelveen wil meer actie om mensen centraal stellen in de zorg

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
04-02-2014

De raadsfractie van GroenLinks in Amstelveen wil meer actie om de mens centraal te stellen in de zorg. Nog te vaak komen er schrijnende, of zelfs schokkende verhalen voorbij van mensen die hulp nodig hebben, maar waarbij dat verzandt in procedures. De partij wil meer inzet van de gemeente om een mentaliteitsverandering voor elkaar te krijgen.

GroenLinks wil in de zorg een mentaliteit van vertrouwen over en weer tussen Amstelvener, de gemeente en zorgverleners. Goede zorg is mensenwerk, het gaat om aandacht en niet om cijfers. Er zijn in de praktijk echter zulke onmogelijk bureaucratische processen, dat je bijna niet gelooft dat het bestaat. Er is sprake van genoeg voorbeelden met te veel ruis op de lijn.

mijksenaar Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Dorien Mijksenaar, raadslid van GroenLinks-Amstelveen


GroenLinks-raadslid Dorien Mijksenaar komt met een schrijnend verhaal: “Er was sprake van een vrouw met terminale kanker. Ze had nog drie maanden te leven. Haar buurvrouw benaderde de gemeente Amstelveen voor de benodigde huishoudelijke hulp. Na eindeloze telefoontjes werd de buurvrouw eindelijk teruggebeld, en kreeg die vrouw een briefje, dat ze acht weken moest wachten, voordat er überhaupt een beslissing viel! Onbestaanbaar.”

Daaruit blijkt volgens Mijksenaar, dat de mens niet centraal staat, maar de processen. “Geen enkel systeem is perfect en zowel bij de gemeente als bij zorginstellingen zitten mensen met hart voor de zaak, maar deze manier van werken is onhoudbaar.” GroenLinks wil een directere lijn tussen vraag en aanbod, daarmee meer vertrouwen in de mensen die zorg nodig hebben en de mensen die zorg geven en een check, of de aangedragen hulp het probleem ook echt heeft opgelost.

Daarom dient GroenLinks aanstaande woensdag 5 februari 2014 in de raadsvergadering een motie in. Die vraagt om een vervolg op een eerdere door de raad en betrokken Amstelveners georganiseerde bijeenkomst over de zorgtaken en hoe mensen met een ziekte, of handicap beter geholpen kunnen worden.

Bovendien krijgt Amstelveen uit Den Haag extra zorgtaken overgeheveld met een fikse bezuiniging. Mijksenaar: “Door mensen écht centraal te stellen en die ruis aan tussenlagen weg te halen, moet je al een deel van die bezuinigingen op kunnen vangen. Maar uiteindelijk gaat het ook gewoon om de mentaliteit op het gemeentehuis en bij de instellingen. Niet de regels, maar de mensen moeten voorop staan. Dat verander je niet van vandaag op morgen, maar daar blijf ik me voor inzetten.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.