Bijgewerkt: 6 oktober 2022

GL-Amstelveen wil tempo verhogen van huisvesting asielzoekers

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
21-10-2013

De Amstelveense raadsfractie van GroenLinks wil, dat de gemeente Amstelveen tempo maakt met het  uitvoeren van de afspraken over het aantal te huisvesten statushouders. Amstelveen is een van de gemeenten die op 1 september 2013 nog maar 20% van het aantal te huisvesten statushouders van een woning had voorzien. De rest moet tussen nu en het einde van het jaar nog gehuisvest worden.

Statushouders zijn mensen die asiel hebben aangevraagd en ook hebben gekregen. GroenLinks vindt het een zorgelijke ontwikkeling, dat mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen nodeloos lang in een asielzoekerscentrum zitten. GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen: ‘Deze mensen hebben vaak al een lange weg afgelegd, zij moeten zo snel mogelijk een normaal leven op kunnen gaan bouwen. ‘

van wijnen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Tessa van Wijnen, raadslid van GroenLinks-Amstelveen


GroenLinks wil in de eerste plaats weten, wat wij als gemeente kunnen doen om ervoor te zorgen dat deze mensen zo snel mogelijk en nog dit jaar van een woning worden voorzien. In 2012 bleken er relatief weinig statushouders te moeten worden gehuisvest, in 2013 waren het er voor Amstelveen 46, voor 2014 wordt verwacht, dat dat aantal iets hoger zal zijn.

De aantallen worden toegewezen op basis van grootte van de gemeente. Vervolgens ziet de provincie erop toe, dat gemeentes zich ook houden aan die afspraken. Het is voor het eerst sinds 2009, dat gemeentes in de stadsregio zo’n duidelijke achterstand hebben. Voor een deel ligt dit aan problemen met de woningmarkt in het algemeen.

Verder vindt GroenLinks het jammer via de Stadsregio op de hoogte te moeten worden gebracht van problemen met lokale verantwoordelijkheden. De cijfers kwamen namelijk op tafel in de Stadsregioraadsvergadering van 15 oktober 2013. GroenLinks wil dit soort informatie in het vervolg direct via het college vernemen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.