Bijgewerkt: 18 mei 2024

GL: Energie besparen door slim te investeren

Nieuws -> Politiek

Bron: GL-Amstelveen
26-04-2010

Bij de behandeling van het Milieuplan 2010 in de vergadering van de gemeenteraad op 28 april 2010 dient GroenLinks een motie in: 'Rendabel besparen op energie en onderhoud'. Met de motie wil GroenLinks bereiken, dat energiebesparende maatregelen die zichzelf binnen 10 jaar terugverdienen niet achterwege worden gelaten vanwege de investering die bij de bouw gedaan moeten worden.

In de motie wordt het gemeentebestuur gevraagd om anders te kijken naar energiebesparende maatregelen en het gebruik van duurzame, onderhoudsarme materialen. Er moet niet alleen gekeken worden naar wat het kost om een gebouw te bouwen of renoveren, maar naar de optelsom van de bouwkosten, het energieverbruik en het onderhoud samen, over een periode van 10 jaar.

Albert Maarse, raadslid GroenLinks en woordvoerder milieu: “Investeringen in energiebesparing en duurzame materialen worden vaak alleen maar gezien als kostenpost, terwijl er onder de streep gewoon geld overblijft als je die investeringen een beetje slim doet. Het is zonde als die kansen blijven liggen.”

Ook wordt er gevraagd om een mogelijkheid te zoeken om de huurder van een gebouw gedurende die 10 jaar een gedeelte van de bespaarde energie- en onderhoudskosten terug te laten betalen aan de verhuurder, zodanig dat de huurder en de verhuurder de uiteindelijke winst samen delen.

Hiermee wordt voorkomen dat de verhuurder de investering doet terwijl de huurder de hele besparing in zijn zak steekt. Dat weerhoudt namelijk verhuurders ervan om in energiebesparing te willen investeren. Anderzijds houdt de “bespaartoeslag” die de huurder betaalt na 10 jaar weer op en is dus geen huurverhoging die voor altijd is. Zo wordt voorkomen dat de huurder blijft doorbetalen aan investeringen die alweer zijn afgeschreven. Albert Maarse: “Als je samen de winst eerlijk deelt is het voor iedereen aantrekkelijk om mee te doen.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.