Bijgewerkt: 30 november 2021

GL Noord-Holland verbaasd en kritisch over bezuiniging RTVNH

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks Provincie Noord-Holland
25-10-2011

In het coalitieakkoord 'Verantwoord en duidelijk gericht op de toekomst' kondigde het kersverse college van de provincie Noord-Holland in het voorjaar van 2011 een korting aan op RTVNH, geschaard onder de naam ‘efficiencykorting’.

Naast deze korting van 1,5 miljoen wordt ook de jaarlijkse indexering van 0,5 miljoen niet toegepast. GroenLinks van de Provincie Noord-Holland is zeer verbaasd over deze bezuiniging aangezien de concessie met RTVNH tot september 2013 loopt. De politieke motivatie achter deze keuze blijft vaag, RTVNH lijkt simpelweg kind van de rekening te worden.

De afspraken met de regionale omroep worden steeds voor vijf jaar gemaakt. Het college wil tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen. GroenLinks vindt dit onverantwoord en ook het tempo onevenredig. Ook in andere provincies worden de regionale omroepen gekort maar nergens zo hard als in Noord-Holland.

Voor GroenLinks staat het belang van een goede, betrouwbare regionale omroep als een paal boven water. Uit de beantwoording van de gedeputeerde op de bijdrage van RTVNH als inspreker tijdens de commissie Zorg, Cultuur en Middelen blijkt dat er geen inhoudelijk gesprek heeft plaatsgevonden tussen de provincie en RTVNH over de gevolgen van deze bezuiniging. GroenLinks betreurt dit.

Rechtszaak

Een rechtszaak zal waarschijnlijk bepalen, of de korting op de regionale omroep wettelijk toegestaan is. De provincie krijgt het geld voor de regionale omroep namelijk van het Rijk en het is de vraag, of provincies zelf mogen bepalen hoeveel geld ze naar daadwerkelijk naar de omroepen doorsluizen. Ook in een aantal andere provincies speelt op dit moment rechtszaken van de omroepen tegen de provincie.

GroenLinks is benieuwd naar de uitkomst van deze zaken en hoopt dat de provincie geen geld zal verspillen aan een onnodige rechtszaak. Wat GroenLinks betreft is de periode voor de nieuwe zendmachtiging een nieuwe ronde met nieuwe kansen om te bepalen hoeveel geld en naar RTVNH kan en mag gaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS