Bijgewerkt: 30 november 2021

GL: Schouwburg moet 5 ton van verbouwing terugbetalen

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
25-01-2012

De fractie van GroenLinks-Amstelveen wil een voorstel van het college van B en W aanpassen die 1 miljoen euro aan de Schouwburg geeft voor het vernieuwen van de trekkenwand en de bouw van een nieuwe toneeltoren.

Volgens GroenLinks is dit in een periode van bezuinigingen op andere belangrijke maatschappelijke voorzieningen ‘haast niet uit te leggen’. GroenLinks gaat de gemeenteraad voorstellen om in plaats van volledige financiering de helft van het bedrag via een hogere huur weer terug te ontvangen van de Schouwburg.

Volgens het college van Burgemeester en Wethouders is vervanging van de zogenaamde trekkenwand, waar decorstukken aan opgehangen worden, en de toneeltoren nodig om de grotere, en commercieel interessante theatervoorstellingen voor Amstelveen te kunnen behouden. Dit vraagt echter een investering van ruim 1 miljoen euro.

boomgaars Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Axel Boomgaars, raadslid van GroenLinks-Amstelveen


Volgens GroenLinks is een dergelijke gift aan de Schouwburg wel erg moeilijk uit te leggen in een periode, dat er juist veel bezuinigd wordt op maatschappelijke voorzieningen. De bibliotheek heeft daardoor bijvoorbeeld hun filiaal in Middenhoven moeten sluiten, waarmee een belangrijke wijkvoorziening verloren is gegaan.

GroenLinks-raadslid Axel Boomgaars: ‘Je kan het niet verkopen om eerst structureel op cultuur te bezuinigen, om vervolgens willekeurig cadeautjes uit te delen. Elke bedrijfseconoom weet, dat je voor de vervanging van dit soort zaken gewoon tijdig geld moet reserveren.

Blijkbaar bood de huur voor de Schouwburg daarvoor niet voldoende ruimte. Konden we het geld daaruit halen, was zo’n uitgave niet zomaar uit de lucht gevallen, en zeker niet op zo’n ongelukkig moment als nu. De spaarpot van de gemeente is op dit moment namelijk ook niet echt lekker gevuld.’

GroenLinks wil daarom, dat de Schouwburg in de loop van de tijd de helft van het benodigde bedrag terug gaat betalen. ‘Die toren en nieuwe trekkenwand moeten er wel komen, anders raakt de Schouwburg een deel van haar voorstellingen kwijt. Wij vinden het echter wel terecht, dat de Schouwburg en de bezoekers van die voorstellingen daar zelf aan meebetalen’ --zo stelt Boomgaars.

‘We willen de bezoekers van de schouwburg natuurlijk ook niet op hele hoge kosten jagen. Het huidige kabinetsbeleid met de verhoging van de BTW heeft al gevolgen voor de prijs van een theaterkaartje. Daarom neemt de gemeente de helft van de investering voor haar rekening en krijgt de Schouwburg ruim tijd om de andere helft via een hogere huur terug te betalen’.

Die vijf ton zou bijvoorbeeld in 10 jaar terugbetaald kunnen worden. Dat is 50.000 euro per jaar. Wanneer men dat deelt door de 120.000 bezoekers die de Schouwburg jaarlijks krijgt, is dat 42 cent per bezoeker. Volgens GroenLinks zou de verbeterde concurrentiepositie met meer private sponsoring en de hogere waarde van de schouwburg vanwege de verbouwing zo’n verhoging van de huur rechtvaardigen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS