Bijgewerkt: 3 juli 2022

GL bezorgd over luchtkwaliteit extra lokalen Palet-Noord

Nieuws -> Politiek

Bron: Tessa van Wijnen
18-07-2010

De fractie van GroenLinks-Amstelveen heeft zorgen over de luchtkwaliteit op de plek van de tijdelijke extra lokalen van de basisschool Palet-Noord op de Dr. Schaepmanlaan. De school ligt op 50 meter van de A9, terwijl de GGD een minimale afstand van 300 meter adviseert. Door het besluit van het College worden meer kinderen blootgesteld aan de slechte luchtkwaliteit. GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over deze ontwikkeling.


Grotere kaart weergeven De Doctor Schaepmanlaan 2 naast de rijksweg A9

Enige tijd geleden heeft het college van B en W in extra lokalen voor basisschool het Palet-Noord voorzien op de Dr. Schaepmanlaan 2. Dit om het ruimtegebrek van het Palet-Noord op te lossen. De locatie op de Dr. Schaepmanlaan ligt pal naast de A9 en is daarmee volgens GroenLinks voor een school een beroerde locatie. Zelfs als er de luchtkwaliteitseisen formeel niet worden overschreden, adviseert de GGD nadrukkelijk om kwetsbare kinderen op een school te doen die ten minste 300 m van een drukke weg ligt.

Ouders van de kinderen op het Palet-Noord hebben in een aantal gevallen juist bewust voor het Palet-Noord gekozen, omdat de hoofdvestiging niet direct naast een snelweg ligt. Deze ouders voelen zich nu volgens Van Wijnen voor het blok gezet. GroenLinks stelt daarom hierover schriftelijke vragen.

Tessa van Wijnen, raadslid GroenLinks: “Het lijkt erop alsof het college geen andere mogelijkheid ziet om het tijdelijk ruimtegebrek voor scholen op te lossen tijdens de uitvoering van PIA, het nieuwbouw/verbouw programma van basisscholen. Maar ik vraag me ernstig af of het College de risico’s met de luchtkwaliteit op die locatie niet zwaar onderschat.

Het gaat hier om de gezondheid van jonge kinderen en met meer lokalen op de Schaepmanlaan stellen we alleen maar meer kinderen bloot aan die risico’s. De school staat al op een beroerde plek, maar de keuze van het college leidt volgens mij tot een nog veel slechtere situatie.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.