Bijgewerkt: 1 december 2022

GL: formatie ging over wat we niet wilden

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveens-Nieuwsblad
26-01-2012

Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 kreeg Amstelveen een college dat steunde op de kleinst mogelijke meerderheid in de raad en dat op het oog een confessioneel-rechtse signatuur draagt met partijen als VVD, CDA, ChristenUnie, BBA en OCA. De links-liberale partijen (D66, GroenLinks, PvdA, SP) werden veroordeeld tot de oppositie. In een serie vraagt deze krant (Amstelveens Nieuwsblad)een aantal hoofdrolspelers van destijds terug te blikken. Deze week GL'er Sander Mager.

„Eigenlijk is er nooit inhoudelijk gesproken. Terugkijkend was het een bizarre formatie waarin ego's, oud zeer en negatieve keuzes bepalend waren voor de uitkomst. Het ging alleen maar over wat partijen niet wilden, niet om wat het beste was voor Amstelveen. Ik blijf er van overtuigd, dat een andere uitkomst mogelijk was die veel meer recht deed aan de verkiezingsuitslag en een veel breder draagvlak in de raad en in de stad zou hebben."

mager  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Sander Mager, fractievoorzitter van GroenLinks-Amstelveen


„Maar ik heb weinig behoefte oude koeien uit de sloot te halen. We hebben allemaal fouten gemaakt in de formatie. En ik verbaas me erover dat collega's ook nu nog de behoefte hebben om die fouten goed te praten en hun eigen gelijk te halen. Het had anders gekund en het anders gemoeten. Punt.”

„Alhoewel de huidige coalitiepartijen tot het laatst toe geprobeerd hebben om GroenLinks er nog bij te halen, sta ik nog steeds achter de keuze om voor die 'eer' te bedanken. Dit is echt niet ons college. Inhoudelijk niet, maar ook niet qua politieke cultuur en werkwijze. Inhoudelijk wijs ik op bijvoorbeeld de bezuinigingen op groen, het gebrek aan daadkracht op milieu, natuur en landschap, de fixatie op automobiliteit en het gestuntel in de sociale portefeuille. Daar heeft het college het echt niet goed voor elkaar."

„Als je kijkt naar, hoe beroerd de verantwoordelijke wethouder bijvoorbeeld de overname van de peuterspeelzalen heeft afgehandeld, dat vinden wij echt onvoorstelbaar. Het leek wel, alsof ze zich helemaal niet verdiept had in wat een peuterspeelzaal eigenlijk was, hoe belangrijk die functie is voor jonge kinderen en wat voor nare consequenties dus haar voorgenomen beleid zouden hebben"

„Ook bij de gesubsidieerde arbeid moest de wethouder door de raadscommissie haast gedwongen worden om met werkgevers te gaan praten om te kijken wat er nog wél mogelijk is. En ook bij Cardanus lijkt bij het college de wens om gelijk te krijgen over het mismanagement in de top van die organisatie belangrijker, dan het behoud van de activiteiten en van al die betrokken, enthousiaste werknemers en vrijwilligers.

Zo'n eenvormige soep is niets voor GroenLinks

GroenLinks vreest echt, dat dit een enorme knauw betekent voor de sociale samenhang in Amstelveen." „Qua politieke cultuur verbaas ik mij over het gebrek aan authenticiteit in het college. De uiterst smalle meerderheid, ondanks de vaak wel erg loyale steun van D66, maakt nog steeds, dat bijna alles helemaal dichtgeregeld wordt. Voor eigen opvattingen is bijna geen ruimte.

En discussies daarover worden in ieder geval niet in de raad gevoerd, want dat is veel te risicovol. Je ziet, dat de collegepartijen helemaal hun eigen profiel kwijt raken. Zo'n eenvormige soep is niets voor GroenLinks. GroenLinks is kritisch en gaat graag het debat aan. We vinden argumenten belangrijk dan standpunten en laten ons graag door onze waarden drijven in plaats van door de angst geen meerderheid te halen.

Als wij dus denken, dat iets anders kan en moet, dan zeggen we dat ook gewoon. Wethouder Raat heeft daar blijkbaar zoveel last van, dat hij het idee heeft dat GroenLinks overal 'tegen' is. Dat zegt denk ik meer over zijn onvermogen om constructief met kritiek om te gaan. Nee, wat dat betreft, had het college best wel wat GroenLinks kunnen gebruiken." (Mager refereert aan de campagneslogan van de VVD).

„Over een volgende formatie maak ik me geen zorgen. Ik ben er van overtuigd, dat wij in een college prima samen kunnen werken met bijvoorbeeld de VVD. Dat is een kwestie van ruimte zoeken en elkaar ruimte geven. Dat gaan wij de volgende keer in ieder geval in de formatie anders doen." Volgende week de bijdrage van Jan Willem Groot, toenmalig onderhandelaar van het CDA. Groot is momenteel wethouder.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.