Bijgewerkt: 18 mei 2024

Geen rauwe groentekiemen eten!

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid
27-06-2011

Minister Schippers van VWS adviseert voorlopig geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen te eten. In Frankrijk zijn deze groenten uit de handel zijn gehaald, omdat in de omgeving van Bordeaux mensen de STEC (EHEC) bacterie O104:H4 hebben opgelopen en een aantal van hen ook de nieraandoening HUS heeft.

rucolakiem Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Rucolakiem


Deze bacterie is hetzelfde type, dat in Duitsland de crisis heeft veroorzaakt. Frankrijk vermoedt dat de zaden van deze kiemgroenten de oorsprong van de besmetting zijn. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzoekt nu of deze zaden ook in Nederland zijn gebruikt. Ook wordt de consument geadviseerd de zaden van deze kiemgroenten niet zelf te zaaien en dan te eten. In Nederland is deze gevaarlijke bacterie nog niet aangetroffen.

\De STEC (EHEC) bacterie kan worden gedood door de groente minimaal 30 seconden te verhitten tot een temperatuur boven de 70° C. Afspoelen onder de hete kraan is niet voldoende.

Consumenten die rauwe kiemgroenten hebben gegeten moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts. Dat geldt ook voor mensen die in horecagelegenheden dergelijke groenten op hun bord hebben gehad.

Eerder heeft de nVWA bij twee telers rode bietenkiemen aangetroffen die verontreinigd zijn met een STEC-bacterie. Hierbij gaat het niet om het type O104. De producten van deze telers zijn uit de handel gehaald.

De monsters van de rode bietenkiemen zijn voor verdere analyse naar gespecialiseerde laboratoria in Italië en Denemarken gestuurd. In Nederland bleek het niet mogelijk het exacte type te achterhalen. De nVWA blijft monsters nemen van groenten bij telers en de detailhandel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.