Bijgewerkt: 28 november 2021

Gemeente Amstelveen scoort slecht op duurzaamheidsindex

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
23-01-2014

De gemeente Amstelveen scoort 'slecht' op de deze week gepubliceerde Gemeentelijk Duurzaamheidsindex (GDI). In die duurzaamheidsranglijst van alle Nederlandse gemeenten komt Amstelveen niet verder dan plaats 164 met een onvoldoende rapportcijfer van 5,4.

Volgens GroenLinks-Amstelveen is dit het bewijs, dat Amstelveen veel meer werk moet maken van duurzaamheid. In het volgende college moet duurzaamheid dan ook een van de speerpunten zijn, aldus Sander Mager, wethouder kandidaat van GroenLinks.

mager Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Sander Mager, raadslid van GroenLinks-Amstelveen


De Stichting Duurzame Samenleving heeft alle 408 gemeenten langs dezelfde meetlat gelegd. De berekening is gemaakt aan de hand van 16 indicatoren in 7 categorieën. Niet alleen het energieverbruik en de kwaliteit van water, lucht en natuur, maar ook bijvoorbeeld sociale zekerheid, gezondheid, werkgelegenheid en de financiële slagkracht van gemeenten zijn vergeleken.

De 16 punten bij elkaar bepalen hoe duurzaam een gemeente is, aldus de stichting. Zeewolde is de duurzaamste gemeente van Nederland, Heerlen de minst duurzame. Amstelveen scoort met name slecht in de categorie ‘Klimaat & Energie’ en op de indicator ‘gezondheid’.

mager Amstelveen
(Bron GDI - 2014)

In die duurzaamheidsranglijst van alle Nederlandse gemeenten komt Amstelveen niet verder dan plaats 164 met een onvoldoende rapportcijfer van 5,4


Volgens GroenLinks is het dan ook de hoogste tijd, dat Amstelveen veel actiever maatregelen gaat nemen op die gebieden. ‘Amstelveen sluit nu eigenlijk vooral aan bij projecten die door andere gemeenten bedacht worden, zoals de collectieve inkoop van zonnepanelen en vorige week nog bij de Green Deal Grassen en Gewassen. Dat is allemaal prima, maar ook absoluut onvoldoende. Het is tijd, dat Amstelveen zelf initiatief gaat nemen en echt innovatief wordt’, aldus Sander Mager.

Mager stelt te hopen, dat ook de andere politieke partijen de duurzaamheidsindex serieus nemen. ‘In Amstelveen zijn we gek op lijstjes. Op veel andere terreinen zijn we trots dat we bovenaan staan en doen we er alles aan om die positie te houden. Wat GroenLinks betreft gaan we er echt werk van maken dat we in de volgende duurzaamheidsranglijst een flinke sprong omhoog maken.’ Lees ook de volledige ranglijst (pdf)
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS