Bijgewerkt: 28 november 2021

Gemeente moet 10-jarigen geen vragen stellen over drugs en seks

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
09-01-2012

De raadsfractie van GroenLinks-Amstelveen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W met betrekking tot de jongerenpeiling. Dit naar aanleiding van berichtgeving over het feit, dat kinderen van 10 in het onderzoek bevraagd worden naar hun ervaringen rondom drugsgebruik en seks. GroenLinks stelt voor zulke vragen te splitsen naar leeftijdscategorie.

boomgaars Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Axel Boomgaars, raadslid van GroenLinks-Amstelveen


De fractie stelt zijn vragen naar aanleiding van de open brief aan wethouder Koops: Hierin wordt de casus uit de doeken gedaan van een 10-jarige jongen die gevraagd wordt naar zijn ervaringen rondom seks en drugs.

GroenLinks-raadslid Axel Boomgaars: ‘Ik moet bekennen, dat toen ik het eerst las, een beetje in de lach schoot. Dit conservatief-rechtse college met een ChristenUnie-wethouder voor volksgezondheid die jonge kinderen plompverloren vraagt, of ze problemen hebben met seks en zwangerschap, of hoe vaak ze coke gebruiken, dat verwacht je toch niet?

Ook vanwege dat komische bericht over ouders die bij het aangeven van hun kind bij de gemeente - nogal betuttelend - een ‘complimententeller’ van de wethouder krijgen. Als we maar genoeg lieve dingen tegen onze baby’s zeggen, hoopt de wethouder blijkbaar te voorkomen dat ze op hun 10de zwanger en aan de LSD zijn.’

GroenLinks vindt, dat dergelijke vragen niet aan zulke jonge kinderen gesteld moeten worden. Boomgaars: ‘In de kern is het natuurlijk een serieuze zaak, want het lijkt, alsof de wethouder een wel heel bijzonder wereldbeeld heeft. Eigenlijk kan het gewoon niet door de beugel. Een heleboel ouders willen helemaal niet, dat hun kind op zo’n jonge leeftijd wordt geconfronteerd met dergelijke vragen.’

Daarom stelt de partij voor de vragen te splitsen naar leeftijdscategorie. GroenLinks vindt, dat je als gemeente best mag vragen naar zulke thema’s. ‘Het gaat om een balans,’ aldus Boomgaars. ‘Aan de ene kant wil je als gemeente bepaalde dingen weten en op tijd signaleren, aan de andere kant moet je gevoel hebben voor leeftijd en zorgen van de ouders. Door deze vragen op een latere leeftijd te stellen, zou al een boel opgelost zijn.’Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS