Bijgewerkt: 19 april 2024

Gemeenten mogen in supersnel breedband netwerken investeren

Nieuws -> Internet

Bron: Ministerie van Economische Zaken
09-09-2009

'Met supersnel breedband sterker uit de crisis.' Dat is volgens staatssecretaris Frank Heemskerk van het Ministerie van Economische Zaken de kern van een maatregel, om de aanleg van nieuwe hoogwaardige breedbandnetwerken makkelijker te maken voor gemeenten.

Glasvezel Amstelveen
(Wikipedia - 2009)

Een optische glasvezel kabel


In het kader van de nieuwe crisis- en herstelwet maakt Heemskerk het mogelijk dat gemeenten straks gemakkelijker financieel kunnen deelnemen in de totstandkoming van supersnelle breedbandnetwerken. Gemeenten kunnen participeren in de uitrol van supersnel breedband als dit lokaal onvoldoende van de grond komt.

Hoogste internetdichtheid

Nederland heeft bijna de hoogste internetdichtheid ter wereld, met een grote marktdynamiek, waarbij zowel de kabelsector investeert in het breedbandig maken van haar netwerk, als KPN/Reggefiber in het aanleggen van nieuwe glasvezelnetten. Ook is breedband hier heel betaalbaar voor de consument door de scherpe concurrentie.

De uitrol van de nieuwste generatie breedbandnetwerken komt echter niet overal van de grond. Heemskerk: 'Dat moeten we voorkomen willen we ook in de toekomst blijven groeien en zorgen voor nieuwe innovatieve diensten en producten. Door deze stimulans zal de aanleg van supersnel breedband hopelijk versneld worden en kunnen we sneller en sterker uit de crisis komen. Ook heeft een groter aanbod van snel breedband positieve effecten voor de consument.'

Wat is glasvezel?

Glasvezel, ook fiberglass genoemd, is een haardunne vezel van glas. Glasvezel kan gebruikt worden als een medium voor telecommunicatie en netwerken, want het is flexibel en kan worden gebundeld als kabels.

Het is vooral voordelig voor lange afstand communicatie en bij hogere bandbreedtes, omdat het licht voortplant zich door de vezel met weinig signaalverzwakking vergeleken met elektrische kabels en ze zijn ook ongevoelig voor elektromagnetische interferentie.

Supersnel breedband

Het snelste ADSL abonnement op dit moment in Nederland (9 september 2009) heeft internetprovider UPC met Fiber Power Internet 120, download 120 Megabit/s en de upload 10.000 Kilobits/s.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.