Bijgewerkt: 5 december 2022

Gemeenteraadsleden over de toename van Airbnb in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: VVD-D66-Amstelveen
15-06-2017

Gemeenteraadsleden Floor Gordon (D66), Paul Feenstra (VVD) en Inza Gast (VVD) bezochten dinsdag 13 juni 2017 samen met ambtenaren een aantal Airbnb locaties in Amstelveen. Volgens schatting van de gemeente worden in Amstelveen inmiddels honderden woningen op Airbnb te huur aangeboden. Hier komen steeds vaker klachten over en de raadsleden willen meer inzicht in de omvang en aard van deze klachten; reden om zelf eens polshoogte te gaan nemen.

Foto Amstelveen
(Foto VVD-Amstelveen - 2017)

Inza Gast (VVD), Paul Feenstra (VVD) en Floor Gordon (D66) in Amstelveen-Noord


Dat verhuur via Airbnb in Amstelveen op grond van het bestemmingsplan niet is toegestaan, blijkt bij veel bewoners onbekend. De raadsleden willen duidelijkheid brengen over wat níet en wat wél is toegestaan, door het opstellen van beleidsregels. Buurgemeente Amsterdam kent al langer beleid op dergelijke vormen van verhuur. Daar wordt Airnb onder voorwaarden toegestaan: maximaal 60 dagen, met een meldplicht en niet meer dan 4 personen per wooneenheid. Daar wordt ook toeristenbelasting geheven.  Amstelveense raadsleden hebben het college al eerder vragen gesteld over Airbnb en willen nu graag, dat de gemeente zo snel mogelijk met voorstellen voor een eigen beleid komt.

Airbnb? is een online marktplaats en gastvrijheidsservice, waarmee mensen korte termijnverhuur kunnen huren, of verhuren, waaronder vakantieverhuur, appartementverhuur, verblijven, hostelbedden of hotelkamers. Het bedrijf bezit geen accommodatie, het is slechts een makelaar en ontvangt in combinatie met elke boeking een percentage van de servicekosten (provisies) van zowel gasten als gastheren. Airbnb heeft ruim 3.000.000 accommodaties in 65.000 steden en 191 landen en de kosten van logies worden door de gastheer vastgesteld. Net als alle gastvrijheidsdiensten is Airbnb een vorm van samenwerkend verbruik en delen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.