Bijgewerkt: 25 juni 2024

Geslaagde excursie naar Vinkeveen

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Mark Homan
29-09-2012

Op 22 september 2012 bezochten de leden van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel de Proosdijlanden in Vinkeveen. Deze historische vereniging houdt zich bezig met de historie van Vinkeveen, Mijdrecht, Wilnis, De Hoef, Waverveen en Amstelhoek. De excursie stond in het teken van het veen.

Met vijf auto’s als vervoer werden ze in Vinkeveen ontvangen door de voorzitter van de vereniging die onder het genot van een kopje koffie een korte verhandeling hield over de historie van Vinkeveen. Vinken betekent lichte turf en heeft niets met het leuke vogeltje te maken. Daarna naar het Museum de Ronde Venen (Veenmuseum) voor koffie, rondleiding en het aanschouwelijke verhaal over het winnen van het veen. 

vinkeveen Amstelveen
(Foto Piet de Boer - 2012)

Leden van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel in Vinkeveen in het Museum de Ronde Venen


Wie kent niet de woorden: baggernetje, legakker, boezemschep, veentrapper, opbreekwant en steupel. U niet?? Ga dan eens kijken in dit kleine museum. Na een verkoop bij opbod voor het goede doel, waar we zakken vol groente, bakken met violen en komkommers bemachtigden scheepten we ons in (samen met de groep van onze buurtvereniging Abcoude) voor een boottocht over de Vinkeveense Plassen.

Er zijn twee plassen gescheiden door de Baambrugse Zuwe en ook de geschiedenis van de diverse zuwen die als een ster naar het midden van deze grote ronde polder lopen is heel interessant. Waarom zijn er toch allemaal van die lange dunne reepjes land in deze plassen? We hebben het allemaal geleerd deze dag.

Door het prachtige weer hadden we bovendeks goed zicht op deze langgerekte eilandjes, de z.g. legakkers, waar het veen te drogen werd gelegd. Een interessant, gezellig en geslaagde dag en we hopen u te zien bij een volgende excursie in het voorjaar van 2013.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.