Bijgewerkt: 26 november 2022

Gevestigde kunstenaars en jong talent in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
23-07-2019

Vanaf september 2019 presenteert Museum Jan van der Togt in Amstelveen drie tentoonstellingen van gevestigde kunstenaars en jong talent: 3 september t/m 13 oktober 50 jaar glas aan de Rietveld Academie, Bas Meeuws - Een fotografische reis om de wereld 18 september t/m 17 november Armando.

De expositie 50 jaar glas aan de Rietveld Academie viert het vijftigjarig bestaan van de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie en toont topstukken uit de vaste collectie en nieuwe werken van jong talent. De glasafdeling van de Rietveld Academie was de eerste in Europa en is nog steeds een van de belangrijkste glasopleidingen ter wereld. Een toonaangevende opleiding die grote namen voortbracht: van gevestigde namen als Mieke Groot, Richard Meitner en Bert Frijns tot pas afgestudeerden Yuna Choi en Aleksi Marjamaa. De Academie daagt studenten uit om experimenteel en vernieuwend te zijn en om zich met het materiaal buiten de grenzen van het vakgebied te bewegen. Bij recent afgestudeerden staat het materiaal glas vaak centraal, gecombineerd met andere media en materialen. De tentoonstelling 50 jaar glas aan de Rietveld Academie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Jens Pfeifer, het huidige hoofd van de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie.

Foto Amstelveen
(Foto Tania Donovan - 2019)

Mieke Groot, geen titel, gegoten glas / Anna Gray, Interstice #3, 2017, berken multiplex, geblazen glas, water


Bas Meeuws - Een fotografische reis om de wereld. De jonge fotograaf Bas Meeuws maakt prachtige, gestileerde fotografische bloemstillevens geïnspireerd op 17de eeuwse schilderkunst. Meeuws componeert zijn foto's zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem, één en al luxe en schoonheid. Het resultaat is gelaagd werk, dat de tijd overstijgt. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Meeuws nieuw werk gemaakt waarin hij kunstobjecten uit de glascollectie van het museum heeft geselecteerd en gefotografeerd. De objecten heeft hij verwerkt in nieuwe digitaal gecomponeerde bloemstillevens. De expositie toont een overzicht van werken uit Meeuws hele oeuvre, van over de hele wereld, ondermeer uit India en Taiwan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Bas Meeuws (1974) fotografeert iedere bloem afzonderlijk in wisselende posities met verschillende intensiteit van de belichting en 'plakt' dan in Photoshop de bloemen op de steeltjes, net als de analoge schilders in de 17de eeuw dat deden met hun penselen. De foto is op 22 juni 2014 gemaakt tijdens de opening van zijn expositie in het Museum Jan van der Togt


Armando. De gevierde kunstenaar Armando, die in 2018 overleed, zou in september 90 zijn geworden. Armando, geboren als Herman Dirk van Dodeweerd (Amsterdam, 18 september 1929 - Potsdam, 1 juli 2018), was een kunstschilder, beeldhouwer, dichter, schrijver, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker. Ter ere van dit moment zijn op verschillende plekken in het museum schilderijen, tekeningen en keramiek van Armando te zien. Amstelveen was voor Armando een belangrijke plek. Hij woonde jarenlang afwisselend in Amstelveen, Berlijn en Potsdam. Op 18 september, de dag van de opening van de tentoonstelling wordt op het plein voor het museum een beeld van Armando onthuld, geschonken door de Armando stichting aan de gemeente Amstelveen. Ook wordt de bundel Toch gepresenteerd: een bundel samengesteld uit een map met ongepubliceerde gedichten en ultrakorte verhalen die Armando in het laatste jaar voor zijn dood schreef.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Armando: Der Bogen op het Stadsplein van Amstelveen


Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE  Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54 Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur . Toegangsprijzen: Volwassenen  € 11,50 13 t/m 18 jaar € 6,00 Kinderen t/m 12 jaar, Museumkaart, ICOM, Rembrandtkaart, Amstelveenpas gratis, Combiticket Cobra Museum € 17,50.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.