Bijgewerkt: 21 november 2024

Gezond schoonmaken thuis

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
05-03-2012

Schoonmaken doen we allemaal. Maar hoe houd je tijdens het schoonmaken rekening met je gezondheid?

Stofzuigen

Bij stofzuigen komt er veel stof in de lucht terecht. Sommige stofzuigers blazen deze stofdeeltjes zelf de lucht in, maar ook het stofzuigen zelf (ook met een nieuwe stofzuiger of centraal stofzuigersysteem) zorgt voor veel extra stof in de lucht. Deze stofdeeltjes bevatten onder andere materiaal van huisstofmijten en bacteriën. Inademen van de stofdeeltjes kan leiden tot luchtwegklachten.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u de stofzuigerzak vervangt, reinig dan ook de filters (indien mogelijk) in een sopje en laat deze goed drogen voor het terugplaatsen. Zorg dat de stofzuigerzak niet te vol is (sommige stofzuigers hebben een indicator). Lucht goed tijdens stofzuigen, vegen en afstoffen. Neem gladde oppervlakken af met een vochtige doek en vervang deze doek dagelijks.

Schoonmaakmiddelen Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Reinigingsmiddelen in een keuken


Schoonmaakmiddelen

Voor het schoonmaken van woningen zijn zeer veel reinigingsmiddelen beschikbaar. Vaak worden bleek- of ontsmettingsmiddelen gebruikt. Bij het mengen van chloorhoudende producten met andere schoonmaakmiddelen of urine, wordt het voor de gezondheid schadelijke chloorgas gevormd.

Daarnaast bevatten schoonmaakmiddelen vaak geurstoffen. Geurstoffen kunnen met andere stoffen in de lucht reageren en hierdoor irritatie van de slijmvliezen veroorzaken. Nogal wat mensen met astma zijn overgevoelig voor deze geurstoffen.

Wat kunt u zelf doen?

Maak schoon met een gewoon reinigingsmiddel zonder chloor. Hiermee is besmetting door bacteriën prima te voorkomen. Chloorhoudende producten zijn niet noodzakelijk en bovendien slecht voor het milieu. De wc kunt u bijvoorbeeld schoonmaken met vloeibare zeep. Bij aanslag, zoals kalkvlekken, kunt u schoonmaakazijn gebruiken (dit even laten inwerken). Verdrijf velende geuren door goed te ventileren.

GGD Amsterdam

De afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Amsterdam houdt zich bezig met een gezonde leefomgeving. Informatie vindt u op www.gezond.amsterdam.nl/Milieu--gezondheid. U kunt ook contact met ons opnemen, via e-mailadres lo@ggd.amsterdam.nl of telefoonnummer 020-555 5405.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.