Bijgewerkt: 6 december 2022

Gezondheidsrisico's tijdens de Hadj

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
13-09-2010

75% van de Mekkagangers loopt onnodig risico tijdens Hadj

Het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam adviseert jaarlijks zo'n 20.000 reizigers, waaronder circa 1000 Mekkagangers. Slechts een kwart van de Mekkagangers neemt naast de verplichte vaccinatie, ook de niet-verplichte, maar wel sterk aangeraden vaccinaties.

Met name vrouwen, jongeren en mensen met een onderliggende ziekte volgen de gezondheidsadviezen vaker dan gemiddeld op. Recent onderzoek laat zien dat sinds 2001 steeds meer vrouwen en ouderen deze pelgrimstocht maken.

Kaaba Amstelveen
(Foto Wikipedia-Muhammad Mahdi Karim - 2009)

Moslims, die het tawaf uitvoeren rond de Ka'ba. Tawaf (طواف) is een van de islamitische rituelen van de bedevaart. Tijdens de Hadj en Umrah, lopen de moslims zeven keer in een richting tegen de klok rond de Ka'ba (het heiligste gebouw in Mekka, Saudi Arabia)


Gezondheidsrisico's tijdens de Hadj

De Ramadan 2010 is afgelopen. Na de Ramadan gaan moslims over de hele wereld massaal op pelgrimstocht naar Mekka. De Hadj is een van de belangrijkste gebeurtenissen binnen de Islam en de grootste bijeenkomst van mensen ter wereld. Zoveel mensen bij elkaar vergroot de kans op het oplopen van infectieziekten.

Dit is de reden, dat de regering van Saoedi-Arabië iedere Mekkaganger heeft verplicht zich te laten vaccineren tegen meningitis (nekkramp), een besmettelijke ernstige ziekte. Zonder bewijs van deze vaccinatie wordt geen visum verstrekt. Tijdens de pelgrimstocht heeft men echter ook een vergrote kans op andere infectieziekten, die voorkomen kunnen worden door vaccinaties.

Daarom worden, naast de verplichte meningitis vaccinatie ook andere vaccinaties geadviseerd, afhankelijk van de leeftijd en gezondheidstoestand van de Mekkaganger. Hierbij kan worden gedacht aan difterie, tetanus, polio (DTP), hepatitis A en buiktyfus.

Begeleiding GGD

De GGD probeert er voor te zorgen, dat de Mekkagangers goed beschermd en geïnformeerd op weg gaan. In een speciaal voor Mekkagangers ontwikkelde informatiefolder staan allerlei handige tips en adviezen zoals over het gebruik van scheermesjes, hygiënemaatregelen en adviezen over bescherming tegen muggen en teken.

De GGD vindt het belangrijk, dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren voor zij op reis gaan. Daarom houdt de GGD elke ochtend een laagdrempelig inloopspreekuur van 07.30 tot 10.00 uur zonder consultkosten. Omdat bezoekers op het inloopspreekuur bij de GGD geen consultkosten hoeven te betalen, zijn zij in vergelijking met de meeste andere vaccinatiebureaus bij de GGD Amsterdam voor het meningokokkenvaccin het goedkoopst uit. Voor mensen die daar prijs op stellen, is er ook een afspraakspreekuur in Amsterdam, of Amstelveen.

De GGD adviseert de Islamitische organisaties Mekkagangers te wijzen op het belang van goede beschermingsmaatregelen, inclusief aanvullende vaccinaties. Download informatiefolder voor Mekka reizigers

De Hajj, of Hadj?

De Hadj (Arabisch: حج hadj) is de jaarlijkse bedevaart naar Mekka, Saoedi-Arabië. Het is momenteel de grootste jaarlijkse bedevaart in de wereld en is de vijfde zuil van de islam, een religieuze plicht die moet worden verricht ten minste eenmaal in hun leven door alle weerbare moslims, die zich kunnen veroorloven om dat te doen.


De hadj is een demonstratie van de solidariteit van de moslims, en hun onderwerping aan God (Allah in het Arabisch). De bedevaart komt uit de 8e tot 12e dag van Dhu al-Hijjah, de 12e en de laatste maand van
de Islamitische kalender. Omdat de islamitische kalender een maankalender is, het is elf dagen korter, dan de Gregoriaanse kalender, dat gebruikt is in de westerse wereld. De Gregoriaanse datum van de Hadj verandert van jaar tot jaar.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.