Glaskunstenaar Bert Grotjohann exposeert in Museum Jan van der Togt
Nieuws -> CultuurBron: Museum Jan van der Togt
22-01-2014
Bert Grotjohann (1939): een veelzijdig en onovertroffen kunstenaar, een ambachtsman van het eerste uur. In zijn imposante carrière heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend met grafisch ontwerpen, tekenen, vrije grafiek, schilderen en ook en vooral met het werken met glas. Hij volgde zijn grafische opleiding bij het Instituut voor Kunstnijverheids Onderwijs en aan de Gerrit Rietveld Academie en kreeg schilderles van Gerrit van ’t Net, bij wie hij onder meer veel opstak van de kleurenleer.
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)
Glaskunstenaar Bert Grotjohann in het Museum Jan van der Togt op 25 november 2007, toen zijn tentoonstelling werd geopend
Na een periode van grafisch ontwerpen bij Ahrend belandde hij begin jaren 1960 bij Glasatelier Tetterode, waar hij voor het eerst intensief met glas in aanraking kwam. Het was de tijd van de opkomst van de moderne glasverwerkingstechnieken en al snel was hij verslingerd aan het werken met glas. Naast het werken met glas-appliqué (het verlijmen van glas op een ondergrond), gezandstraald glas en glas-in-lood werkte hij graag met de glass fusion techniek.
Daarmee ging hij aan de slag als vrij kunstenaar, gaf hij handenarbeid op technische scholen en lessen grafiek. Jarenlang was hij tevens docent bij een creatief centrum en gaf hij workshops glass fusion. Tevens ontwierp hij glasobjecten voor kunstprijzen, waaronder de Mesdag Cilinderprijs en kreeg hij zelf de Thèrése van Duyl-Schwartze prijs.
Hij kreeg een twintigtal opdrachten voor monumentale werken. Hij is de maker van de glaskoepel in het oude gedeelte van het provinciehuis in Haarlem (paleis van Lodewijk Napoleon). Tevens schilderde hij een drieluik met voorstellingen van de provincie Noord-Holland. Dit drieluik hangt in het nieuwe gedeelte van Provinciehuis Haarlem.
(Bron Museum Jan van der Togt - 2014)
Recent werk van glaskunstenaar Bert Grotjohann
Naar aanleiding van zijn reis door Japan maakte Grotjohann hoofdzakelijk tekeningen met (kleur) potlood. Een techniek die hij als geen ander beheerst, nadat hij maandenlang aan een 20-tal ontwerpen voor kerkramen had gewerkt, geheel in kleurpotlood. Het zijn minutieuze en gedetailleerde werktekeningen voor de glas-in-lood techniek. Hierna paste hij deze tekentechniek ook toe in zijn figuratieve stillevens. Visuele indrukken van samengevoegde attributen als kimono’s, doosjes, geisha’s en tuinarchitectuur groeiden uit tot kleurrijke composities en fantasielandschappen.
Er verschenen vele artikelen en enkele boeken van en over hem. Hij heeft meer dan 100 tentoonstellingen op zijn naam staan, waaronder die in het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.
De grote aantrekkingskracht van fusion vindt Grotjohann in de vele mogelijkheden die de techniek biedt. Je kunt het glas immers buigen, slumpen (langzaam door een mal laten zakken), zagen, etc. en er zelfs complete wanden mee ontwerpen.
Bij glass fusion werkt Grotjohann vanuit zijn grote arsenaal aan ambachtelijke vaardigheden, zonder daarbij zijn artistieke intuïtie en creativiteit in te perken. Sinds kort maakt hij veel van zijn objecten met glasblazer Richard Price. Grotjohann tekent de ontwerpen, waarna ze samen de uitvoering voor hun rekening nemen. Het resultaat is steevast een fraaie mengeling van kleur, vorm en lichtspel, bij uitstek eigenschappen en mogelijkheden van glas. De tentoonstelling wordt geopend op zondag 2 februari 2014 om 14.00 uur door John Levie, wethouder cultuur van de gemeente Amstelveen, in aanwezigheid van de kunstenaar.